Общество
Инструменти
Шрифт

Фънки приятно ме изненада. На турнето си в Америка изнесох 10 концерта

  - Милко, доволен ли си от представянето си в първия кръг на шоуто „Като две капки вода“?

- Доволен съм. Дори на следващия ден след шоуто в предаването „На кафе“ по Нова телевизия бе коментирано само моето представяне и това на победителката Тита. За пеенето няма да говоря. Зад представянето ми стои изключително добър екип от стилисти и гримьори, които ме преобразиха да изглеждам едно към едно с Тото Кутуньо.

- Мустакът ти наистина ли е обръснат, или бе маскиран?

- Избръснат е.

- Кога ще го пускаш пак? След края на шоуто ли?

- След края, защото няма как да стане преди това. Очаквам всякакви роли, при някои от които не върви да съм с мустак. Разпитах дали има варианти да го запазя, но нямаше. До последно исках да остана с мустака.

- Кажи нещо задкулисно. Какво не видяха зрителите?

- Зрителите стават свидетели на самото шоу, но няма как да видят усилената подготовка за пресъздаване на ролята на всеки един от нас. Само гримът е в продължение на 3 – 4 часа, а за по-сложните роли дори и по 5 часа. Като отбор сме и всички от шоуто са много мили към мен. Атмосферата е изключително яка, а адреналинът е вдигнат на максимум.

- Тото Кутуньо случайно ли ти се падна, или беше нагласено?

- Няма как да знам какво ще ми се падне. Не видя ли какво чудо беше... Държането на сцената учих от едно участие на Тото Кутуньо пред 40-хилядна публика от късния му период, а бях преобразен като в младежките му години. Като ми се падна Алла Пугачова, паднах на земята.

 - Като спомена Алла Пугачова. Как се виждаш в тази роля?

- Със сигурност ще имам маска на главата, по която ще се слагат мигли, бузи, скули и солиден грим. Все още не знам от кой период на Алла ще пресъздавам. Мисля, че няма да имам проблеми с песента. Още повече, че едно време в училище задължително учихме руски език.

- Кога започва подготовката за следващия кръг?

- Още на следващия ден след предаването стартирахме подготовката за следващото.

- Очакваше ли да очароваш Фънки, който излезе на сцената и те поздрави?

- Няма как да очаквам подобно нещо. Всеизвестно е, че Фънки мрази поп-фолка. Излязох на сцената и дадох всичко от себе си, без да имам каквито и да е очаквания за оценката на журито. Наистина останах приятно изненадан, когато Фънки стана от масата и дойде да ми стисне ръката.

- Когато ти предложиха участие в шоута, изненада ли се и бързо ли се съгласи?

- Получих обаждане от продуцента на предаването „Като две капки вода“, когато бях на турне в Америка. Отначало не взех предложението насериозно, защото от първостепенно значение ми бе турнето в Щатите. До края на декември бях на участие там и се разбрахме да се чуем през януари, за да поговорим по-обстойно. Когато се прибрах в България, ми се обадиха на 4 януари. Не бях напълно готов да дам отговор, защото исках да коментирам с моите продуценти. Участието ми бе в много строго пазена тайна, защото до 18 февруари се знаеха само четири имена. На 18 февруари главният сценарист на шоуто беше гост в предаването „На кафе“ с Гала по Нова телевизия и там оповести всичките шест останали участници. Мен ме запази за последно като „черешката на тортата“. Доста ги напичаше докато каже моето име. Всичко се разгледа под микроскоп от моите продуценти и се съгласихме, че трябва да участвам. Това е един страхотен формат, който ми харесва. Винаги, когато съм имал възможност, съм го гледал. За мен това е едно предизвикателство. В случая трябва да се превъплътя в роли на известни изпълнители, сред които и четири дами. Нямам идея кои ще бъдат те, но се моля да не са от най-младите от рода на Бритни Спиърс и Шакира. Иначе, три месеца продължава предаването. Няма да бъда постоянно в София, а само три дни в седмицата. Няма да попречи на участията ми. Само едно отложих. На 2 март трябваше да пея в Анталия, а на 3 март – да съм в студиото. Ако можеха да ми намерят полет, нямаше да го отложа.

- Казаха ли ти защо са се спрели точно на теб?

- Казаха, че аз им харесвам като типаж. Аргументираха се, че съм любимец на хората в България и ще им бъде интересно да ме видят в различни роли. Досега два пъти ме имитираха в предишни издания на шоуто и два пъти съм гостувал там да аплодирам този, който ме имитира. Явно са преценили, че моята физиономия продава, така да се каже.

- Ти си популярен преди всичко като поп-фолк изпълнител. Интерпретацията на кои музикални стилове би най-много ти допаднала и кои биха те затруднили?

- Цял живот съм бил поп изпълнител. За всички, които ме познават, знаят, че поп-фолкът дойде в последствие. Дълги години съм пял естрада, така че няма да е ново за мен. Може би предпочитам да ми се паднат стиловете на италианската и английската поп музика, руската и БГ естрада. Не искам да ми се падат модерните в момента стилове, като хип-хоп, рап.

- Кой е певецът/певицата/, който най-много би желал да имитираш?

- Това не е концерт по желание. Добре имитирам Адриано Челентано, Джани Моранди, Тото Кутуньо. Предпочитам някой от тях да ми се падне. От БГ естрадата нямам проблеми. От всички групи, които бяха популярни на времето. От жените предпочитам Йорданка Христова, Камелия Тодорова, Лили Иванова и др. От руската естрада - Филип Киркоров, Алла Пугачова, Любе.

- Кого виждаш като най-сериозен твой конкурент сред участниците?

- На този етап не мога да отговоря категорично. Нека да минат първият и вторият лайв, за да видя кой как се справя. Тогава вече мога да си изградя някакво мнение. Всички участници са сериозни и мисля, че летвата е твърде висока. Продуцентите споделиха, че това е най-здравият състав, който са избирали сега.

- Досега си участвал в доста телевизионни формати. Кои са най-запомнящи за теб?

- Участвал съм в „Денсинг старс“, „Това го знае всяко хлапе“, Стани богат“, „Вот на доверие“ с водещ Иван Гарелов, къде ли не съм бил. Но може би „Вип Брадър“, който бе с благотворителна цел и бяхме се събрали доста интересни личности – Тодор Славков, Емил Кошлуков, Гала, Мария Гроздева, Ивайла Бакалова и сестра й Божидара, Софи Маринова, Аня Пенчева и др. Наистина все интелигентни хора и се получи страхотно предаване, което няма да забравя. Тогава успяхме да съберем над 2 млн. лева за децата от дома в с. Могилино, за изграждане на спортни площадки, за спонсориране на деца математици.

- Наскоро се завърна от турне в Америка. Как премина то?

- Преди месец се завърнах от турне в Америка. Бях там от края на ноември и целия декември. Улучих добро време. След като се завърнах, скова голям студ. Изкарах едно страхотно турне. Направих 10 концерта, като на всеки три дни имах участие пред българска публика. Пях на живо. Навсякъде беше пълно, дойдоха и много свиленградчани. Най-много свиленградчани има в Детройт, както и във Филаделфия и Лас Вегас. В Детройт гостувах по покана на свиленградчаните Васко и Нели. Като цяло съм доволен от турнето. През 2007 г. бях в Америка и през 2018 г. пак. Направи ми впечатление, че за тези 11 години стандартът е поспаднал. Първия път българите бяха по-весели, а сега ми се сториха притеснени. Може би и там се усеща криза. Единственият ми отдих беше в Лас Вегас и в Маями, където бях по три дни. Събираха ми се по три нощи да не спя.

- Колко песни знаеш?

- Не мога да ти отговоря на този въпрос с точност. Само аз съм издал 200 песни. Колкото и да се плюе по поп-фолка, той остава у хората. Няма кой да ме обърка. Като кажеш например Георги Иванов, в началото се замисляш преди да си спомниш, че е космонавтът. Като кажеш Милко Калайджиев, веднага изниква „пиленца на батко“, „да те забравя“ и т. н. Миналата година издадох пет народни песни. Дори едната я пуснах през януари сега. Радвам се, че хората харесват и народното творчество.

- С какво друго ще зарадваш почитателите си тази година?

- Миналата година бях много продуктивен. Направих дует с Наско Ментата, четири народни песни. Тази година стартирах с народна песен, а сега в момента имам едно готово парче, което ще издам по време на престоя ми в „Като две капки вода“. В момента имам и още една песен, която се прави. Трябва ударно да изляза от предаването с два хита.

Интервюто взе: Николай Колев

Снимки: Милко Калайджиев като Тото Кутуньо; С продуцента Магърдич Халваджиян преди старта на шоуто и преди да си обръсне мустака; Сред свиленградчани на гости при любезните домакини Васко и Нели  в Детройт; Пред паметника на Никола Т есла в Ниагара Фолс, с когото имат поразителна външна прилика.