14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

1 575 са записаните безработни в местното „Бюро по труда“. Данните са за януари и обхващат общините Свиленград (737 души), Любимец (407) и Ивайловград (431).

Новорегистрираните само през януари са 109 за Свиленград и 100 за Любимец. Сред тях 26-ма са новозаписалите се специалисти с висше образование. Тревожен е фактът, че 38 от „пресните“ попълнения на борсата са младежи до 29-годишна възраст.

Трайно безработните, които са на трудовата борса повече от година и шансът им да си намерят работа е малък, са 96 за Свиленград и 52 за Любимец. Регистрираните младежи в Свиленград са 106, а в Любимец 35. Безработните висшисти пък са 112 в Свиленград и 27 в Любимец.

Впрочем, 9 са вакантните работни предложения в местното „Бюро по труда“, като по някои от тях се търси повече от един кадър. Прави впечатление, че при нито едно няма изискване за висше образование. Фирма в Любимец търси да наеме 20 шивачи, като им осигурява безплатен транспорт. Японската компания „Язаки“ пък набира 10 монтажници на кабели. Пет свободни места има за работници на паркинг, по три за машинен оператор и професионален приемен родител, а две за контрольор по качеството на продуктите. Търси се и работник в кухня. 5-годишен професионален опит, икономическо образование, ТЕЛК и английски език са изискванията за едно работно място за касиер. Шофьорска книжка категория „С“ пък се изисква за позиция автомонтьор.

Диляна ЦВЕТКОВА