30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Предупредителни протоколи и наказателни актове на участници в протеста, провел се край Свиленград на 18 ноември, връчват от полицията. За това сигнализираха в редакцията на „Старият мост“ някои от получилите „честитките“.

В протоколите се посочва, че: „Като организатор или участник в граждански протести, организирани по реда на Закона за събранията, митингите и манифестациите, да вземе необходимите мерки да не създава условия за нарушаване на обществения ред и безопасността на движението, както и стриктно да спазва разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за движение по пътищата и Закона за МВР, като не създава пречки и затруднения за движението, предпоставки за ПТП и да не застрашава безопасността и сигурността на останалите граждани и участници в пътното движение“.

На сайта на МВР пък бе посочено, че по време на протеста на 18 ноември не са били констатирани груби нарушения на реда. Охраната е била подсигурена от 220 полицаи и жандармеристи. Репатрирани били 3 автомобила, а на водачите им съставени актове. В управлението в Свиленград били доведени 5 лица, трима от които непълнолетни на 15, 16 и 17 г. за установяване на самоличност. На тях също били съставени актове.

Още същия ден от полицията са сезирали прокуратурата в Свиленград за нарушения на обществения ред от страна на протестъри. От държавното обвинение обаче не пожелаха да коментират какви мерки са предприели в тази връзка.

Припомняме, че около 800 души от областта, сред които имаше и 100 - 150 свиленградчани, се събраха на протест тук. Те затапиха пътя за ГКПП Капитан Петко войвода край свиленградския квартал Гарата на 18 ноември, като десетки леки коли бяха паркирани на пътните платна. След около час тълпата се насочи пеш към магистрала „Марица“, блокирайки движението по международния път за Турция за около час и половина.

Протестиращи споделиха пред "Старият мост", че получените предупредителни протоколи и актове нямало да ги уплашат и пак щели да продължат да изразяват недоволството си по пътищата. Повечето са категорични, че ще обжалват наказателните постановления в съда. 

СМ