13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На всички е наложена парична гаранция

Срещу 13 нашенци – гранични полицаи и цивилни лица и един адвокат, Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения, че са създали организирана престъпна група с цел извършване на престъпление – трафик на нелегални през границата. На всички са наложени парични гаранции като мярка за неотклонение – на двама по 5 000 лв, на останалите – по 3 000 лв.

Частните лица са трима каналджии от нашия регион, сред тях има и от Кърджали. Защитата е поверена основно на адвокати от Свиленград и София. Мерките може да бъдат обжалвани пред Специализирания съд. Участниците са контролирани от полицията от 2016 г. насам. Самите постановления за повдигане на обвинения са по чл. 321, 280 и 301 от Наказателния кодекс. По първия член се предвижда наказание от 3 до 10 години затвор.

В постановленията на моите клиенти няма обвинения за конкретно извършено деяние – сподели адвокат на някои от служителите. - Твърди се, че групата е създадена с цел извършване на престъпление, но това не означава, че всеки с всеки се е уговорил. Разпитани са мигранти, но те вече не са в България и не могат да свидетелстват.

Както „Старият мост“ вече писа, девет гранични полицаи, един адвокат и трите цивилни лица бяха извикани за разпит в Следственото отделение на Специализираната прокуратура в София. Полицаите работят в ГПУ на „зелена граница“ с Турция. Разпитите бяха в продължение на два дни - на 12 и 14 ноември. Обвинителните актове са свързани с канал за трафик на нелегални през границата. Граничните полицаи не са отстранени засега от служба и продължават да ходят на работа, научи „Старият мост“.

СМ