19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Доц. д-р Николай Белев, извършил лапароскопските операции тук, възхитен от условията в болницата

Три лапароскопски операции за отстраняване на жлъчен мехур за пръв път бяха извършени в свиленградската болница в края на миналата седмица. Безкръвните интервенции бяха дело на хирургически екип от Пловдив, начело с доц. д-р Николай Белев, д.м., който е началник на хирургическото отделение в УМБАЛ „Евросхоспитал“ и един от най-добрите специалисти в България. Асистираха му и двама свиленградски лекари – д-р Карамфилов и д-р Димов, преминали наскоро специален курс на обучение.

Операциите протекоха много добре, като пациентите се чувстват отлично, заяви пред „Старият мост“ д-р Белев няколко часа след излизането му от операционната зала. Още същия ден пациентите – две жени на 46 и 47 години и мъж на 60 г., бяха изправени на крака и раздвижени, а два дни по-късно - и изписани. Чувстваме се много добре, споделиха пред репортер на вестника дамите скоро след като излязоха от упойката. Искаме да благодарим на д-р Белев за успешната и безболезнена операция. Благодарни сме и на д-р Ермов и д-р Вангелов за грижите и за предоставената ни възможност да бъдем оперирани безкръвно тук, подчертаха те.

И трите операции бяха напълно безплатни, бонус от болницата, заяви й управителят д-р Димитър Ермов. Занапред ще се плащат единствено консумативите на стойност 712 лв., тъй като не се поемат от Здравната каса, уточни той.

Въвеждането на лапароскопския метод за лечение в свиленградската болница е част от стратегията на ръководството й да се прилагат съвременни тенденции в медицинското лечение. Разполагате с отлична база тук, не скри похвалите си за стационара д-р Белев. Лапароскопският апарат е на високо ниво, сред най-качествените в страната. Имате добри специалисти, очаквам до няколко месеца д-р Карамфилов и д-р Димов да оперират самостоятелно. Дотогава аз ще идвам поне веднаж месечно за хирургически интервенции. Според него засега тук могат да се правят лапароскопски операции на жлъчен мехур и хернии. За в бъдеще този метод може да бъде прилаган за лечение на дебелото черво, на спукана язва, смята д-р Белев. За разлика от консервативните интервенциии, при миниинванзивната хирургия травмирането на пациента е сведено до минимум, а възстановяването му става много по -бързо и безболезнено, обясни основните й предимства д-р Белев, който е и доцент към Университетския симулационен център към МУ в Пловдив.

Относно партньорството със свиленградската болница доцентът посочи, че то не е инцидентно. Контактите ни са отпреди, ще продължат и за в бъдеще. Той дори смята, че те могат да разширят обхвата си, да преминат и на научно ниво със съвместното организиране на симпозиуми, колегиуми и др.

Николай Колев

На снимката: Доц. д-р Белев и асистиращите му д-р Карамфилов и д-р Димов