15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Искат оставката на Валери Симеонов и смяна на законодателството

И майки в Свиленград излязоха на протест под наслов „Системата ни убива“ на 3 ноември (събота) от 17:00 ч. Десетина жени с децата си се събраха на мълчалив протест пред сградата на Общинската администрация. Полицаи следяха за реда по натоварената улица. На децата бяха раздадени носеха знаменца и черни балони. Нямаше плакати и речи. Само три жени бяха облекли тениски с надпис „Системата ни убива“.

Инициатор на протеста бе Анелия Пейкова. Исканията им са като на всички останали майки в България – оставка на вицепремиера Валери Симеонов и смяна на законодателството. Както е известно, до бунта в София и на други места в страна се стигна след изказване на втория човек в Правителството и лидер на НФСБ, в което той нарича майките: „кресливи жени, които спекулират с децата си, и манипулират обществото, като изкарват уж болните си деца в пек и в дъжд“. Първоначално той заяви, че застава зад думите си. Едва след среща с премиера Бойко Борисов и по настояване на Коалиционния съвет Симеонов проформа се извини за думите си.

Майките обаче не приеха извинението, което определиха като изпросено. Те категорично заявиха, че продължават с протестите до подаване на оставката на Валери Симеонов. Зад тях застанаха много известни личности в България и неправителствени организации. От БСП пък заявиха, че няма да се регистрират за кворум за нито едно пленарно заседание, докато вицепремиерът не подаде оставка.

Писна ни управляващите да се подиграват с българския народ, сподели Анелия Пейкова и подчерта, че действията им не са политически, а са в знак на съпричастност към майките от „Системата ни убива“. Затова лично тя се появи на стачката с черна тениска с мотото на протеста. Идната седмица майките отново излизат на протест в Свиленград.

Диляна ЦВЕТКОВА