23
Вт, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Прави впечатление, че тази година по-малко клиенти купуват зеленчуци и плодове за направaта на зимнина, споделиха продавачи на свиленградския пазар. По-слабият интерес е заради скока в цените, който пък се дължи на неблагоприятните климатични условия, унищожили част от реколтата, подчертаха търговци.

По думите им повечето клиенти си купували плодове и зеленчуци за прясна консумация, а не за консервиране. Доматите, които са основна съставка за направата на любимата на мнозина домашна лютеница, са с лев по-скъпи тази година. По това време лани те се намираха за 1 – 1,50 лв., а сега се търгуват между 2,50 и 4 лв./ кг. За направата на лютеница обаче са нужни още пипер и патладжани. Капията достигна 2 лв., а патладжанът – 1,20 лв. Останалите зеленчуци също са поскъпнали в сравнение с 2017 г., но не драстично. Камбите се продават за 2 - 3 лв./ кг, карфиолът – 1, 50, а морковите са 1 – 1,50 лв. Още в началото корнишоните се пласираха на висока цена, като стартираха на 1,50 лв./кг, споделиха зарзаватчии. На пазара вече почти не се намират, но там, където ги има, цената им е около 2 лв. Обикновеното зеле се търгува за 0,80 - 1 ст., а червеното е двойно по-скъпо. От плодовете драстично е поскъпнало гроздето, което не може да се намери по-евтино от 1, 50 лв., а безсемковото се пласира за 5 лв./кг.

Най-потърпевши от скока на цените са пенсионерите, които с приготвянето на консервите гледаха да спестят по някой лев в и без това тежките зимни месеци, когато разходите се вдигат многократно. Според тях бурканите по магазините при тези цени на зарзавата излизали по-евтино, тъй като за зимнината освен зеленчуци трябвало да купят и подправки, сол, захар, олио, оцет и т. н.

Диляна ЦВЕТКОВА