23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Да основат собствена рок група мечтаят победителите от състезанието „Търси се: талантът на Свиленград“ Виктор Костадинов и Калина Стоянова. Двамата усилено са се заели със сбъдването на едно от най-съкровените си желания. За целта те търсят деца, които също като тях обичат музиката и умеят да свирят на барабан, китара или клавир. Бендът ще репетира под наставничеството на свиленградската рок група „0379“, чиито музиканти са ментори на Виктор и Кали.

Впрочем, талантливите деца са дует от два месеца. Виктор свири на китара, а Кали пее. Момичето е дъщеря на солистката на „0379“ Диана Стоянова. Макар че са от съвсем скоро заедно, в репертоара си малките рокаджии имат вече няколко песни. Че стават за това, което правят, личи още в самото начало на изпълнението им.

И двамата се занимават с музика от съвсем малки. Виктор свири на китара от 5-годишен, като пръв учител е баща му. Отдавна вече съм го надминал, хвали се детето. В свободното си време пък обича да реди кубчето на Рубик, като се справя за скоростните 10 – 15 секунди. Дори вече е ходил и на състезание в София, където от 100 участници се класира на девето място. Освен това тренира и футбол в школата на ФК „Свиленград 1921“. Наставник там му е Петър Костадинов. Многото извънкласни дейности не пречат на образованието на Виктор. В момента той е седмокласник в ОУ „Иван Вазов“. Отличник е. Обмисля да продължи образованието си в ПГССИ „Христо Ботев“ в паралелка с усилено изучаване на английски език.

Кали също е отличничка в училище. Единствено по математика среща затруднения, но и там се справя добре. Тя е в 6-и клас в ОУ „Иван Вазов“. Занимава се с музика съвсем от малка. Баба й е била народна певица. Когато е на 5 годинки, момиченцето постъпва в школата на Виолета Карапеева. Първата й изява на сцена е още тогава, като пя солово на благотворителния концерт „Искам бебе“, организиран ежегодно от НЧ „Просвета – 1870“. В свободното си време тренира хандбал под ръководството на треньора Тефик Парафитов. Вече има завоювани 4 медала и 4 купи в този спорт.

Въпреки че учат в едно училище, талантите не са се познавали допреди няколко месеца, когато започват и съвместните им изяви. Първата такава е по време на вечерта на китарите „Гласът на китарите: от бряг до бряг“. Музикалната проява се проведе в Свиленград в началото на септември по инициатива на „0379“. Тя бе открита с изпълнението на Виктор и Кали. Оттогава двамата решават да продължат музикалната си кариера като дует.

За състезанието „Търси се: талантът на Свиленград“ се подготвяли много, защото силно искали победата. Последните им няколко репетиции траели по 3 – 4 часа. Виктор и Кали не пропуснаха да споменат, че заелата второ място в състезанието - Натали Грозева, също много заслужавала да спечели и била достоен конкурент.

Диляна ЦВЕТКОВА