22
Сря, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

По-високи такси по редица показатели предлагат от Общинската администрация /ОбА/ в Свиленград. Мотивировката за увеличението е, че „от много години тези цени не са актуализирани и е необходимо да се измени и допълни Наредба № 10 ...

Докладната записка бе внесена в Общинския съвет от кмета Георги Манолов. На първо място се вдигат цените за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение, както и за разполагане на строителни материали и селскостопанска продукция. По-високата цена щяла да стимулира гражданите краткосрочно да ползват общинските тротоари и улици, с което няма да създават трудности в движението на пешеходци и МПС,“са аргументите в докладната.

Иска се повишаване на цената за издаване на разрешителни за премахване или преместване на дълготрайна дървесна и храстова растителност. Разрешителното за отсичането на до 5 дървета и до 1 дка лозя да бъде 12 лв. за брой на дърво, а на декоративните – 30 лв. на брой, предлага още градоначалникът.

Превозът на дървесина също ще се облага с такса. В цената са включени, според докладната записка, разходи за закупуването на таблет, принтер, ролки хартия, такса за Интернет.. Причината за тези разходи, според вносителя, е измерването и кубирането на дървесината в лежащо състояние – по 2 лв за кубик отделно, както и маркирането на дървесината. В нова точка към Наредба № 10 са предложени и завишени цени за депониране на строителни материали. За такива отпадъци и за изхвърлени земни маси депонирането ще е 4 лв. на тон, а комбинираната услуга е 50 лв. за същото количество. Предоставянето на контейнер за изхвърляне на боклуците от ремонтите ще е 10 лв. за тон.

Известно време след внасянето й в деловодството на Общинския съвет, докладната записка на кмета Манолов бе изтеглена. Според източници на „Старият мост“, чиновниците били пропуснали да поставят проблема на обществено обсъждане. Близо 10 дни след внасянето на докладната записка, подписана от градоначалника, те се сетили да я изтеглят и тепърва щели да я публикуват в сайта на администрацията.

Като се има предвид обаче как се организират и при какъв слаб интерес протичат обществените обсъждания, както и каква е конфигурацията в Общинския съвет, най-вероятно новите, по-високи цени ще бъдат одобрени.

СМ