24
Сря, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Аптеките зареждат вече няколко пъти и ампулите пак свършват. Имунизацията трябва да се направи най-късно до средата на ноември

Голям интерес от страна на свиленградчани предизвикаха тази година противогрипните ваксини. Няколко пъти вече зареждаме от ампулите, споделят фармацевти. Серумът се пласира между 18 и 20 лева.

От аптеките споделиха още, че при тях идвали възрастни хора, чули, че ще има безплатни ваксини. „Да, появи се такава информация за хората над 65 години, но доколкото знам, тази програма ще започне да действа от догодина“, каза фармацевт.

Желаещите могат да се имунизират в кабинета на личния лекар или в РЗИ-Свиленград. Препоръчително е ваксинацията да се направи до края на октомври или най-късно до средата на ноември. Причината е, че тогава все още заболяваемостта е с ниски нива, а защитният ефект на ваксината се проявява 2 - 3 седмици след имунизацията, уточниха от РЗИ. Средно на година в Свиленград се ваксинират около 300 души, повечето от които са редовни.

Доминиращият щам миналата година бе от група „Б“ - „Ямагата“, като близо половината от заболелите бяха деца на възраст между 5 и 14 години. За разлика от тогава, сега прогнозите са да преобладават вирусите от тип „А“. Специалистите казват, че при тях боледуват повече възрастни хора, а усложненията са предимно инфекции на белия дроб. Това, разбира се, не означава, че подрастващите са защитени.

Диляна ЦВЕТКОВА