25
Чет, Юли
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Трима свиленградчани бяха осъдени условно заради трафик на нелегални. Решението на Темида идва след споразумение между страните в процеса.

Случаят е от началото на август, когато обвиняемите бяха уличени в това, че опитали да преведат от Гърция в България 29 иракски граждани, сред които 7 деца, без разрешение на надлежните органи на властта. Те бяха задържани от служители на „Гранична полиция“, след като влезли през „зелена граница“ на българска територия. Чуждите граждани бяха настанени в Миграционния център в Любимец.

Прави впечатление, че случаят бе приключен много бързо от местната Темида. Двама от подсъдимите – Иван Стоянов (17 г.) и Димитър Туколиев (18 г.) са отнесли по 1 г. условно лишаване от свобода с 3 г. изпитателен срок и „Обществено порицание“.

По време на процесуално-следствените действия непълнолетните по онова време Иван и Димитър си признали, че организатор на цялата операция бил Данчо Богданов Николаев от Мезек. След като тинейджърите изпели името му, той веднага бил задържан и направил пълни самопризнания. Свиленградският съд наложи на Николаев 3 г. условно лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Освен това му е отнет автомобилът, в който са били нелегалните. Данчо трябва да заплати и 10 000 лева глоба. Присъдата му е по-висока, тъй като умишлено склонил другите двама към престъплението, обещавайки им имотна облага в размер на 800 евро. И като помагач умишлено ги улеснил чрез съвети, разяснения за мястото, от където трябва да преведат лицата от Гърция в България.

Данчо е ерген. Работел е в тукашна спедиторска фирма. Често пътувал до Турция. Преди години майка му, която е счетоводителка, бе завлякла с пари доста нейни клиенти, невнасяйки осигуровките им, за което „Старият мост“ тогава писа.

По неофициална информация разследването се водело и в друга посока – за разпространение на наркотици.

СМ