30
Чет, Май
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Молебен за оставане на ФК „Свиленград 1921“ в Югоизточна В група извърши архиерейският наместник на Свиленград отец Константин. Ритуалът бе днес сутринта на стадион „Колодрума“. Попът поръси футболистите със свещена вода, изпя няколко молитви и прочете имената им за късмет. След това от отбора дадоха и курбан, за приготвянето на който бе заклан черен овен. Моабетът се състоя в ресторант „Хестея“, намиращ се в непосредствена близост до градския парк.

Всички футболисти се молеха с Божията помощ да останат в групата, тъй като в момента са на последно място. От пет изиграни мача нашите имат 4 загуби и едно равенство. Лидер в класирането е „Нефтохимик“ 1962 (Бургас) с 15 точки.

В събота (22 септември) жълто-зелените домакинстват на „Димитровград 1947“. От тима силно се надяват молебенът да е свършил работа и най-накрая да спечелят мач.

Впрочем, заради лошото представяне на отбора ни от старта на новия сезон, преди седмица бе сменен старши треньорът на клуба Янко Вълканов. Скандално изгоненият преди два сезона наставник на „Свиленград 1921“ - Иван Божидаров, се върна на бял кон. С него пристигна тук и нов вратар – Иван Иванов от Карнобат, юноша на „Черноморец“ (Бургас). Връщането на Божидаров в отбора стана след решение на Управителния съвет на клуба.

„Старият мост“ потърси за коментар треньора с въпрос: „Как така след скандалното му изгонване преди два сезона отново се връща на поста“. Той се въздържа от коментар, като посочи, че президентът на клуба Георги Георгакиев му е забранил всякакви публични изказвания и ни посъветва да се свържем с него за повече информация по темата. Божидаров сподели единствено, че е тук, тъй като Георгакиев го е потърсил. Свързахме се с президента на клуба със същия въпрос, но той сподели, че в момента не можел да говори и да му се обадим на следващия ден. След този момент натам спря да вдига телефона си.

Припомняме, че на 27 май 2017 г. под наставничеството на Иван Божидаров ФК „Свиленград 1921“ бе подложен на голям резил, какъвто близки до футболните среди не помнят да е имало в почти 100-годишната история на клуба. Деветима от външните футболисти в отбора тогава бойкотираха последния мач за сезон 2016/ 2017. Срещата трябваше да се играе в Асеновград, но така и не се състоя поради липса на достатъчно състезатели. На терена излязоха само петима наши футболисти. Съдията свири едно след друго начало и край на мача. По думите на тогавашния президент на отбора Иван Пехливанов, виновен за бойкота на мача бил Иван Божидаров. Като причина Пехливанов изтъкна, че преди това ръководството на клуба му съобщило, че в следващия сезон нямало да разчитат на него, тъй като под наставничеството му отборът не успял да покаже добра игра. Божидаров пък от своя страна се оправда, че не знаел за намеренията на футболистите си, които саботирали мача, защото предполагали, че няма да получат последната си заплата.

В крайна сметка Божидаров бе изгонен от ФК „Свиленград-1921“. През последната година той бе наставник на „Ямбол 1915“, но поради неизвестността за съдбата на клуба напусна и остана без отбор до сега.

Диляна ЦВЕТКОВА