21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Още в ранни зори на 6-и септември- Деня на Съединението, стотици автомобили с нашенци поеха към Турция и Гърция.

Колоната от леки коли на ГКПП Капитан Андреево не спадна до обяд.

Повечето пътуващи използваха почивния ден, за да отидат на пазар в Одрин. Както обикновено, преобладаваха автомобилите от съседната Хасковска област, но имаше и много от други краищата на страната. Платното на пункта за автобусите също бе препълнено. През последните дни турската лира падна още, продавайки се в обменните бюра за 27-28 ст. Това още повече повиши апетита на нашенци да пазаруват евтино в Турция, въпреки че търговците там вдигнаха цените. Според гранични служители българският поток на изток би бил още по-голям, ако не са връщащите се в Западна Европа турски гастарбайтери. Огромните задръствания на влизане в България възпират много нашенци от пътуване, защото на връщане трябва да чакат с часове на границата.

В празничния топъл слънчев ден натоварено бе и на граничния пункт с Гърция. Много от заминаващите в южната ни съседка българи през ГКПП Капитан Петко войвода отиваха за един ден на плаж в Александруполис. Еднодневната екскурзия с автобус от Свиленград до там и обратно струва 15 лв. на човек и доста предпочитат този евтин начин да се изкъпят в Егейско море.

Впрочем, в деня на българското Съединение в Свиленград малцина се събраха пред паметника на загиналите във войните, за да поднесат цветя. По традиция, повечето от присъстващите бяха ученици, повикани от класните им ръководители.

На снимките:

1.На ГКПП Капитан Андреево на път за Турция

2. На ГКПП Капитан Петко войвода на път за Гърция

3. Ученици се канят да поднасят цветя на паметника на загиналите във войните