30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Нови, по-високи, цени са въведени за църковните ритуали, след решение на Светия Синод. Въвеждането на новите цени обаче става с решение на всеки един от 15-те митрополити и епархийските съвети към него.

Старозагорската епархия, към която е Свиленградската духовна околия, е една от първите, въвела новите правила. За кръщене вече се плаща 90 лв., вместо досегашните 50 лв. . Цената на венчавките е вдигната от 100 на 170 лева. Двойно по-скъпо струват водосветът и панихидата – 30 лв. Най-голям е скокът за освещаването на офис, магазин и др. фирмени обекти – от 30 на 80 лв., а на нов дом – от 20 на 40 лв. Цената за погребение е с най-малко увеличение – от 35 на 50 лв.

Въведените нови цени в Старозагорската епархия са най-ниските в страната, заяви архиерейският наместник в Свиленград отец Константин Георгиев. С по-високите такси се надяваме църковните храмове поне малко да подобрят финансовото си състояние, пък и досегашните цени не бяха променяни от години. Ето, например, за да довърша санирането на камбанарията в „Света Троица“ трябват 3-4 хил. лева, но нямаме, споделя той.

Дали обаче по-високите цени няма да доведат до нов спад в спазването на църковните ритуали? И в момента в Свиленград тенденцията е те да намаляват. В черквата Света Троица“ от началото на годината досега са извършени едва 42 кръщенета, 3 венчавки и 10 погребения. В гебранската „Живоприемний източник“ - 75 кръщенета, 15 венчавки и 3 погребения. Поради заболяване на свещеника на храма „Св. Димитър“ пък почти не са се провеждали църковни ритуали.

СМ