15
Съб, Юни
31 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

diavoliguanasmiaИзложба на екзотични животни е подредена в свиленградското читалище от днес. Тя е организирана от Тракийското херпетологично дружество, което притежава най-богатата колекция в България от живи представители на влечуги, обитаващи тропическите страни. Експозицията може да се види всеки ден до 30 ноември. Отворена е за посетители от 10 до 20 ч. Входът за възрастни е 3 лв., за ученици, студенти и пенсионери - 2 лв., а за деца до 7 г. - 1 лeв.

Организацията и колекцията са създадени през 1998 г. Такива животни има единствено в Лондон и Москва“, сподели пред „Старият мост“ един от създателите на Тракийското дружество, ветеринарният лекар Георги Еленски. По думите му българската колекция била може би най-разнообразната от трите. В Свиленград са показани три от десетте най-отровни змии на планетата. Една от тях е австралийската отровна, наречена тай пан ( в превод от китайски „великолепен господар“, който по важност в Китай е бил трети след императора и шогуна). Георги Еленски разказа и интересната история за кръщаването на животното: „По време на строителството на железопътните линии в Австралия от китайци, работниците често са били ухапвани от змията и са умирали много бързо, тъй като тогава не е имало противоотрова. В знак на уважение към влечугото, те го нарекли тай пан“. Клетката, в която е изложен тай пана, е маркирана с 5 символа – черепчета. Това е така, защото при ухапване няма оцеляване, освен ако не си носиш серум. Показана е и черна триметрова мамба – също една от най-отровните змии на планетата. Впечатляващи са чуждестранните видове паяци и скорпиони, които не обитават страната ни и не могат да се срещнат в нашата природа.

Куражлиите могат да се снимат с някои от екзотичните животни, стига да не са маркирани със знак. С фотоапарат на дружеството снимката е 4 лв., а с фотоапарат на посетителите – 3 лв. На всяка клетка има и кратка информация за съответното животно.

Диляна ЦВЕТКОВА