18
Вт, Юни
25 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

eli 66eli 77Да се преместим в България?“ - „Защо не?“ За Сали-Ан Лоренцо и Ейдриън Робъртсън всичко започва като на шега. Няколко телевизионни програми, посветени на България, ги подтикват да посетят страната. Двамата започват да търсят в Интернет агенция за имоти, чрез която да си закупят жилище тук. Оглеждането на 12-те къщи в Южна България, срещите с брокери и сравняването на цени не се оказва най-приятното нещо за тях. Дългото търсене ги отвежда в любимецкото село Йерусалимово,

където намират точно това, което винаги са искали – къща с място за отглеждане на шестте им коня. Любопитното е, че животните не са нито впрегнати, нито за езда, а за... терапия. Заобикнали мястото, още като го видели, въпреки че в началото постройката била почти порутена. С много труд и желание успели да я превърнат в уютно местенце, което е техния български дом вече повече от година.

Решението на семейството да напусне Англия е взето дълго преди да се появи идеята за България. В началото са мислили да заживеят в Испания или Португалия, където обаче за тях се оказва много скъпо и комерсиализирано. Двамата са от втория по големина град на Острова – Бирмингам. Категорични са, че не обичат градския шумен живот. „В Англия няма нищо, което да ни харесва. Много е скъпо, стресът е голям. Там е добре за печелене на пари, но не и за живеене. Липсват ни внуците и приятелите, но хубавото е, че винаги може да отидем и да ги видим. В България също създадохме доста приятелства. Най-важното за нас е да живеем спокойно и тук намираме това, което търсим. Искаме да изкараме старините си в родината ви. Не можем да си позволим да си купим къща на Острова, защото минималната цена за жилище е 250 хил. лв.“, разказват Сали-Ан и Ейдриън. Семейството е разочаровано от ситуацията в Англия – от растящата престъпност и непрекъснато повишаващите се данъци от имигрантските нашествия и „прекомерната политическа коректност“ на правителството. Затова решава да вложи спестяванията си в къща в чужбина. Избират България като европейска страна с красива природа и богата култура, разумни цени на имотите и евтин живот. За да имат средства да посрещат нуждите си, на Ейдриън се налага няколко пъти на година да се връща в Англия. Припечелва по нещичко и се прибира при любимата си. Тук влага парите си в довършителни работи по жилището и конюшнята.

Сега е моментът да разкажа за шестте ни коня, ентусиазирана е Сали. Най-любимият й е Спирит. Той е и най-възрастният, отглеждат го вече 20 години. Любимата кобила на Ейдриън пък е Виталити, но й казват Тили. Сали-Ан изучава конете от 35 г. насам. Всеки от тях си има име - Спирит, Тили, Дансър, Принс, Алфи и Валентино-Тино. Тя е преподавала на студенти, за да могат да работят с конете и да провеждат терапевтични сеанси с тях. След края на курса издавала сертификат, който важал навсякъде по света. Освен това, конете й служили да помага на хората с емоционални и психични проблеми. „Използвам конете да помагам на хората да преоткрият себе си. Мнозина смятат, че познават същността си, но след терапията разбират, че не е така. Чрез общуването с конете пациентите успяват да свалят маските, зад които се крият. Вземат по-обективни решения за действията си и как да продължат живота си занапред“, обяснява Сали. Като се преместили в България, си поставила за цел и тук да продължи със сеансите. Всичко обаче се оказало много по-трудно, отколкото очаквала. Първоначално обмисляла да стартира дейността си през октомври т. г. Заради многото работа по къщата и конюшнята нещата се проточили. Най-вероятно първата терапия ще започне през лятото на 2015 г.

Сали се надява, че и българите ще проявят интерес към това, което прави. Би ми се искало да вярвам и съм оптимистично настроена, споделя тя. „Ще направим демонстрация на работата си, защото е трудно да се обясни с думи. Когато бяхме в Англия, мнозина си мислиха, че обучението е само за хора с проблеми, но не е така. Всеки може да се възползва от това взаимодействие – малки, големи, с проблеми, без проблеми, хора, които искат да променят живота си, решенията в техните действия“, казва още Лоренцо.

Днес Сали и Ейдриън изглеждат щастливи, но все още свикват с новия си живот. Казват, че се опитват да правят нещата „по българския начин“. Когато приключат с реновирането на дома си, ще направят стаи за гости. Идеята им е тук да отсядат не само българи, но и чужденци. Ще предлагат приятна обстановка, съчетана с конната терапия.

Диляна ЦВЕТКОВА