20
Нед, Сеп
15 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Смок се крие в тракийската гробница в Мезек. Влечугото било забелязано от уредника на историческото място на 6 август. Той подал сигнал в местната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, откъдето веднага се отзовали на повикването. При опита змията да бъде уловена тя се шмугнала в пукнатините на стените на гробницата, споделиха от Пожарната. Спасителите хвърлили специален прах, който трябвало да изведе смока навън. Влечугото обаче така и не се показало.

Не се изключва вариантът да е избягало от другия край на стената, но може и да се укрива още в гробницата, което е малко вероятно. За късмет по това време в гробницата е нямало посетители.

Между другото, в тази местност змиите не са рядко явление. Миналата година влечуго, изпънало се на припек точно пред входа на гробницата, стресира група туристки. Постоянно ръсим със специален прах, който прогонва змиите, сподели уредникът Ангел Божинов. По думите му не е ясно как е влязло животното.

Местният спасителен отряд не разполага със специално устройство за залавяне на змии. Тепърва щели да опитат да си изработят такова, най-вероятно с подръчни средства.

СМ