16
Вт, Юли
9 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

webitЯсен Георгиев и Христо Димитров от Свиленград заеха трето място на националното състезание по уеб разработване WEBL0Z ‘12, което се проведе в град Лозница, обл. Разград.

Двете момчета, които са ученици в ОУ «Иван Вазов», бяха отличени за своя проект mSchool – Система за управление на съдържанието в категорията Интернет програмиране за ученици от пети до осми клас. Целта на проекта е да помогне на училищата да си създадат лесно и бързо уеб сайт.

Според регламента състезанието се проведе в два кръга — виртуално и реално представяне на приложението. Оценяването в първия кръг се извърши от 20-членно жури, съставено от специалисти по информационни технологии. Авторите на класиралите се за втория кръг проекти трябваше да ги защитят пред 3-членно жури в град Лозница. Шестокласникът Ясен и седмокласникът Христо получиха за доброто си представяне парични награди, едногодишен хостинг и домейн, мобилен апарат, талони със 70 % отстъпка от «Суперхостинг.бг», грамоти и рекламни материали от спонсорите на състезанието. Нашите ученици се представиха блестящо на финала и станаха любимци на журито, а Ясен беше най-малкият участник в надпреварата, сподели Нели Апостолова, ръководителка на проекта, работата по който е започнала през ноември м. г.

Ясен Георгиев и Христо Димитров се занимават с програмиране от около година. Придобили са нужните умения сами чрез видеоуроци в български сайт в Интернет. След това двете момчета се заеха и създадоха нова социална мрежа ShareIT, за което «Старият мост» писа през ноември м. г. Идеята за нея се родила, тъй като в съществуващите социални мрежи имало неща, които не допадали на двамата млади програмисти. Линкът към ShareIT е http://share-it.tk.

Елена ГЕОРГИЕВА