Любопитно
Инструменти
Шрифт

viki10-годишната Виктория Радева, която след едночасова шахматна битка с министър-председателя Бойко Борисов постави премиера в патова ситуация, е със сладунски корени, научи „Старият мост“. Както е известно, партията между световната вицешампионка и Бойко Борисов се игра в сряда в Министерски съвет. След 64 хода двубоят завърши с пат – ситуация, в която Борисов нямаше възможен ход, като това е един от вариантите за реми.

boikoОт свиленградското село е бащата на Виктория Славей Радев. Като ученик съм ходил всяко лято в Сладун при баба ми Вангела и дядо ми Сотир, там съм прекарвал ваканциите, сподели пред „Старият мост“ 44-годишният Славей Радев. Баща му Желязко още на млади години отишъл да живее в Пловдив. Преди две години почина, не можа да дочака успеха на внучката си, каза бащата на 10-годишната Виктория. Имам роднини и в Свиленград, а в Щит живеят леля ми Васила и калеко Стефан, добави Славей Радев, който пази хубави спомени от прекараните в Сладун ученически ваканции. Баба му и дядо му са починали преди около 20 години. Освен Виктория, той има още една дъщеря Стела, която е едва на година и половина, но проявява афинитет към шаха. Славей Радев и семейството му живеят в Пловдив.

Идеята за мача на Вики с премиера се родила през декември, а инициатор станал вътрешният министър Цветан Цветанов. На церемонията по връчването на спортните "Икари" вицепремиерът подметнал офертата си към 10-годишното момиче и нейния татко. Още тогава баща и дъщеря приели присърце предизвикателството. По-малко от месец след това Цветанов лично се обадил на бащата, за да насрочат мача. За двубоя Вики пристигна в Министерски съвет в компанията на своите родители, съучениците си от 4б клас на СОУ "Никола Вапцаров", класната и директорката на школото. Световната вицешампионка и премиерът разиграха скандинавска защита. Партията бе изключително динамична, Вики получи превес, след това с голяма изобретателност Борисов успя да удържи равновесието, а накрая се стигна до пат, коментира пред журналисти изпълнителният директор на родната федерация по шахмат Николай Велчев. Премиерът играе много хубаво, прецизно, знае правилата на играта, бих казала, че ми беше много трудно с него, сподели след партията Виктория пред медиите. В сутрешния блок на БНТ на следващия ден пък Бойко Борисов заяви: “Десетгодишната Вики ме изпоти много, можеше да ме матира, играе страшно, но подходи джентълменски, запази достойнството на премиера”.

Виктория е сред най-големите таланти на родния шахмат и неслучайно я наричат детето чудо. От три години е в шахматен клуб "Пловдив" и вече има куп отличия. Тя е трикратна републиканска шампионка, индивидуално и отборно, има балкански титли, шеста е на европейското първенство в Албена, първенец на Югоизточна Европа и световен вицешампион от Бразилия миналата година.

СМ