19
Пет, Апр
28 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

trompet10-годишните свиленградчанчета Гарабед Ховсеп Казазян и Антоан Скерлев ще получават държавна стипендия за даровити деца през 2012 г., съобщи пресаташето на кметството Калина Райкова. Двете момчета са млади тромпетисти, възпитаници на детската школа за духова музика към община Свиленград.

След заявление и мотивирано предложение от общината те са били одобрени по изискванията на държавната програма за закрила на деца с изявени дарби. По нея държавата отпуска по 135 лева на месец за стимулиране на талантливи деца до 18-годишна възраст. Между 1000 и 1500 деца в страната получават стипендии за високите си постижения в различни области, постигнали класиране на първо, второ или трето място на национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания.

През ноември 2011 година свиленградските музиканти заеха призовите места на VI международен фестивал за млади тромпетисти, който се състоя в Стара Загора. Гарабед Ховсеп Казазян спечели първото място на престижния музикален форум, а Антоан Скерлев се нареди втори. Освен това Гарабет получи и награда за най-успешен дебют, а Антоан - за най-малък участник в конкурса.

Успешното им представяне се дължи на добрата работа на техния ръководител Пенчо Пенчев - преподавател по тромпет в музикалните училища в Пловдив и Стара Загора, каза Калина Райкова. Пловдивският музикант е носител на национални и общински отличия за педагогически успехи и е единственият чужденец до момента, удостоен с наградата "признание за високи постижения и спечелени награди от негови ученици" на международния музикален конкурс "Охридски бисери" в Македония, където е носител и на почетната титла "професор".

СМ