10
Вт, Дек
13 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Димитър Янакиев всяка вечер събира очите на публиката с атрактивните си каскади с мотор

Свиленградчанинът Димитър Янакиев триумфира на най-елитното стънт шоу в Китай. Нашето момче получило предложение за работа от друг българин и от декември живее в град Саня на остров Хайнан, познат като китайските Хаваи.

Митко нито за миг не се замислил дали да отговори положително на предложението. Обичам предизвикателствата, а и няма нищо по-хубаво, когато хобито ти се превърне в работа, сподели той пред „Старият мост“. В шоуто, в което Димитър участва, има още двама българи. Тримата се справят повече от добре и са кулминацията на представлението. Всяка вечер те събират очите на зрителите, чиято численост не пада под 1 500 – 1 900 души. Според мнозина, заради спиращите дъха каскади с мотора си, свиленградчанинът е може би най-харесваният участник.

Нашенецът е силно ценен не само от публиката, но и от собствениците на шоуто в Китай. Още със самото си пристигане той получава чисто нов мотор „Кавазаки“. Месечната му заплата пък надхвърля тази, която ще вземе в България за цяла година. Договорът, който сключил, е за 12 месеца, но още отсега има предложение да бъде удължен.

Мисля, че ще приема, подчерта Митко. В Саня му харесвало. Китайците не използвали наркотици, били добродушни и винаги гледали да помогнат, като видели европеец. Радвали му се и искали да се снимат с него. „В никакъв случай не ми липсва България. И няма как да е обратното, тъй като чуждата държава ми предлага по-добри условия за живот. Това, което ми липсва, са близките ми хора. Добре че е Интернет, за да не усещам толкова много отдалечеността им“, сподели още свиленградчанинът. Бързо свикнал с всичко в Китай, но само с едно не успял... храната.

Димитър Янакиев е на 23 г. от кв. Гарата. Баща му е маневрен стрелочник в БДЖ, а майка му – началник влак. С първия си мотор се сдобива едва на 10 години, а със стънт започва да се занимава по-сериозно от 2015 г. Това е дисциплина, която представлява майсторско владеене на мотоциклета, изправяне на задна гума, спиране на предна гума, дрифт и комбинация от всичко това, уточни Митко. На акробатиките се учил както сам, така и от двама свои приятели – свиленградчанинът Михаил Бакърджиев – Набора и Христо Алипиев от Любимец, които били „виновниците“ да се запали по стънт. Купил си и „Кавазаки 636“.

В началото родители му били против тази негова страст, но с времето, като видели, че нищо няма да го откаже, се примирили. Не крие, че като по-малък е развивал високи скорости и понякога бил безразсъден. Сега вече се старая да карам внимателно и съветвам всеки да го прави, защото никой не пази мотористите, трябва сами да се пазим, подчерта Митко.

Предварително добре обмислям как точно ще стане номерът, каза стънтерът. Този спорт изисква голяма концентрация, харесва ми и го правя за удоволствие, аз от малък си карам на задна гума, допълни той. Задължително използва каска. На ден му се случва да пада от мотора поне по двайсетина пъти, но винаги се разминава само с охлузване. Слава Богу, засега съм нямал тежки контузии, споделя Митко. При стънта скоростта е ниска – 10-50 км/ч, изпълняват се сложни елементи, но се практикува на безопасни места – паркинги, полигони, обясни той.

Още любопитни неща четете във в. "Старият мост". Търсете новия брой днес по магазините

Диляна ЦВЕТКОВА