23
Нед, Фев
17 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

100-годишната баба Калина Маргаритова не спазва диети. Омъжила се за любимия си съпруг, който я откраднал за невеста

Столетница от свиленградското село Момково захваща 101-та си годишнина на 15 януари. За достолепната си възраст баба Калина Маргаритова изглежда много добре – в очите й все още свети живец, а бузите й са зачервени.

За празника близките й са подготвили тържество. Ще се съберат роднини – двамата й внуци, синът й Атанас (75 г.), който работи като фелдшер в пловдивското село Брани поле, и други нейни близки. Очаква се много жители на Момково също да поздравят баба Калина за юбилея й. Всички в селото я уважават и познават като изключително добър и отзивчив човек, на всекиго била готова да помогне.

Калина Маргаритова е родена на 15 януари 1 918 г. в с. Момково. Тя била от заможен и интелигентен род. Семейството й отглеждало много овце. Научила се да чете и пише. По времето на соца синът на брат й бяга за Америка и поради това срещу фамилията им започнали репресии. Отнели им овцете. През целия си трудов стаж се е занимавала със земеделие. Пенсията й е 234 лв., която, според старицата, й стигала да посреща нуждите си. Хората около нея я определят като оптимистично настроен човек, който никога за нищо няма да седне да се оплаква. Обичала да се шегува със себе си и с останалите.

Столетницата се радва на цветущо здраве. През живота си не е боледувала. Хапчета пие само за глава, а когато я заболи стомахът, гаврътва глътка домашна ракия. В момента, както и през целия си живот, не пия никакви илачи, сподели баба Калина. Преди няколко години се наложило да й направят операция на очите, тъй като имала пердета. Сега четяла вестници без очила, но бързо се уморявала. Сърцето ми е здраво като на куче, единственият ми кусур е, че вече не дочувам, подчерта възрастната жена. Не може да каже каква е тайната на дълголетието, тъй като не спазвала никакви диети. Не се лишавала от нищо и си хапвала „каквото душа поиска“. Най-много, обаче, обичала кисело мляко.

До миналото лято старицата се обслужвала напълно сама, но през есента паднала и се ударила лошо. Получила страхова невроза и дълго време се минало докато набере смелост да стане от леглото. Оттогава за нея се грижи Душка Щерева. Жената била близка приятелка на покойната вече дъщеря на столетницата и веднага се съгласила да помага на старицата в ежедневието. Баба Калина се обслужва сама, но й трябва човек да й пали сутрин печката и да й купува хляб от магазина. Не мога да ви опиша с колко силен дух е, сподели Душка пред „Старият мост“. Все още е с акъла си, дори онзи ден ми рецитира стихове на Христо Ботев. Душка не пропусна да подчертае, че навремето възрастната жена е била една от най-красивите и интелигентни моми в селото.

Калина Маргаритова успява да създаде семейство с любовта на живота си Вълко. „Само него съм обичала през цялото време, а и той също не е любил друга. Никога не съм му изневерявала. Три години ходихме и накрая се взехме“, споделя възрастната дама. Сватбата им, обаче, за малко да не се осъществи. Родителите на баба Калина искали да я омъжат за по-заможен момък, който също я харесвал. Богаташът отишъл да я вземе от семейството й и тя смирено тръгнала с него. Неписаните закони навремето били такива, че е нямала право да се противопостави на майка си и баща си. Вълко, обаче, разбрал за станалото още същия ден. По думите на Душка той бил истински мъжкар. Спотаил се в тъмното и зачакал да види любимата му дали ще легне до чуждия мъж. Като видял, че си легнала сама, влязъл и я откраднал. Още същата вечер двамата заминали за с. Оряхово, където се венчали. От любовта им се раждат три деца, едното от които умира на 10-годишна възраст.

В живота на баба Калина има много тежки моменти. На 70 години остава вдовица. Мъжът й загива през 1989 г. в нелепа катастрофа. Каруцата му била блъсната на магистралата от засилен камион. Надживява й дъщеря си, която починала преди осем години. Погребва и внучка си, отишла си заради рак от този свят на 46 г. Все за тях скърби, споделя Душка. „Чакам да ме приберат при тях на небето, но не ме искат още. В живота не се знае. Искаш да умреш, а не можеш. Иначе, съм здрава. Ям и пия и мога да доживея така и до 200 години“, сподели на изпроводяк баба Калина.

P. S. Редакцията на „Старият мост“ благодари на Антоанета Тодорова от Момково за съдействието!

Диляна ЦВЕТКОВА