23
Нед, Фев
17 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Риба бол, цените като лани. Американският веслонос грабна вниманието на свиленградчани

1 404 именника ще празнуват на Никулден в община Свиленград. Най-много са Никола – 485 и Николай – 343 души. Кольо и Ники са по 235, а Николина – 69. Не толкова разпространено име в Свиленград е Никол, като дамите наброяват едва 37. В община Любимец на Никулден ще празнуват 320 души.

Достатъчни количества и разнообразие от видове риба ще задоволят потребностите и вкусовете на свиленградчани и на тазгодишния Никулден, показа проверка на „Старият мост“ по магазините и на пазара. За радост на купувачите цената й не е променяна от 5 години насам. Поскъпване за празника няма, категоричен е Атанас Стойков, който от 18 години продава жива риба на пазара в Свиленград. Шаранът се пласират за 6 лв. килото, щуката – 7 лв., елеврекът – 8 лв., сомът – 12 лв. За хората с по-скромни възможности се предлага толстолоб по 3 лв./ кг. и каракуда – 2 лв./кг.

Тази година Бай Атанас, както сам се представя търговецът, грабна вниманието на тукашните купувачи с един нов вид риба – Веслонос, който е представител на есетрови. Зарибителният материал бил внесен от Америка и се отглежда в язовир в новозагорското село Любенец. Цената му за килограм е 8 лв. Вкусовите му качества, по думите на продавача, били по-високи от тези на сома. Рибата по анатомични особености много прилича на риба-меч и практически няма кости, а гръбнакът представлява хрущялна хорда и месото е с голям рандеман. То е изключително вкусно, понякога трудно може да се различи от пилешкото. От веслоноса се добива деликатесният черен хайвер.

 

Още любопитни новини четете днес в извънредния брой на в. "Старият мост"

Диляна ЦВЕТКОВА