24
Пет, Май
12 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

Хищниците влизат направо в оборите и дворовете на хората. Преди седмица единият от зверовете е застрелян

Вълци разкъсаха шест телета в свиленградското село Костур през юли и август. Без страх кръвожадните зверове влизали в оборите, които са в самото село, и нападали животните. Едно добиче било изкормено в обора, а друго – нахапано в двора, където се затваря за нощувка стадото. 4 от 6-те убити животни били намерени, но останалите изчезнали вдън земя. Хората са сигурни, че и другите две телета са станали жертва на вълците, каза пред старият мост кметският наместник Милуш Неделчев.

Цели 4 телета изяли зверовете на костурлията Петко Ангелов Петков, а 2 – на съселянина му Петко Куртев Радев. Двамата завадили мястото на 200 м над селото, където в нивата лежал трупът на едно от разкъсаните телета. Вълците дошли към 9 ч. вечерта, когато вече се смрачавало.

Били три – мъжки, женски и малко вълче. Стопаните стреляли с ловни пушки, но заради тъмнината не успели да ги утрепят. Предполагат обаче, че са ранили единия от зверовете. С обявяването на ловния сезон и авджии тръгнали да дирят хищниците, намерили следи, но тях не успели да открият. Преди седмица все пак братът на Петко Ангелов – Тодор, успял да застреля малкото. Оттогава в селото не са виждали вълците. Стари ловци обаче са убедени, че кръвожадните зверове пак ще се появят в околностите на Костур.

През последните години доста вълци вилнеят по тукашните места, като направо влизат и в дворовете на хората. Както „Старият мост“ писа, през март т. г. вълк единак вилня в Пашово, като за една нощ умъртви 14 животни в двора на 76-годишната Донка Михова. Звярът изкормил бременна овца и изял плода, а на останалите прегризал гърлата. На сутринта стопанката намерила проснати на земята 100-килограмов коч, 5 овце и 8 агънца. Дворът на баба Донка е с ограда. За да влезе при животните, хищникът е прескочил 1-метровата врата. През август 2009 г. друг вълк бе убит в село Костур. Тогава посред нощ хищникът влезе в двора на 82-годишния Станко Пеев, който го повали с точния си изстрел. Пак край Костур през декември същата година горският надзирател Николай Николов покоси с един изстрел 65-килограмов вълк – водач на глутница, по време на излет за хищници на местната дружинка.

Вълци са били забелязвани и край други сакарски села – в землищата на Дервишка могила, Студена, Дрипчево, Лисово и др.

СМ