23
Вт, Юли
36 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

Все по-трудно се намира работна ръка

49-годишният Пейо Пеев е един от най-едрите земеделци в община Свиленград. В момента обработва 12 000 дка земеделска земя и гледа около 1 000 овце в с. Студена. Поддържа и 4 000 дка пасища. Стартира бизнеса си през 1995 г. Вече има спечелени 5 европроекта, като шестия – за склад за зърно, чака да бъде подписан.

Бъдещите му планове са да затвори кръга, като направи кланица и мандра. Техниката, с която обработва земите си, е от най-висок клас. За закупуването й досега е дал около 3 млн. лева. За проблемите в бранша и с какви трудности се бори ежедневно Пейо разказва в интервю за читателите на в. „Старият мост“:

 Пейо, кога и защо реши да се занимаваш със земеделие?

 Завършил съм висшия селскостопански институт в Пловдив. Работил съм само като агроном. Три години бях председател на кооперацията в с. Михалич преди да я ликвидират. Отглеждаха се над 5 500 овце, над 1 000 крави, над 1 500 прасета. Какъв беше проблемът да се запазят и да се дадат в ръцете на хора, които искат да работят в земеделския и животновъдния сектор, и до днес не мога да си обясня. С частен бизнес започнах да се занимавам през 1995 г. Много ми помага и синът ми, защото сам няма да мога да се справя. Доста земя работим и гледаме над 1000 овце в родното ми село Студена. Направихме кошарите, без да участваме по европейски програми. По тези програми за момента е изгодно да се купува само техника.

 В началото на тази година земеделци и животновъди излязоха на протест, като сега се готвят да сторят същото. Какви са проблемите в бранша?

 За момента животновъдството е най-зле в цялото земеделие. Тази година продадохме агнетата на много ниска цена - под 5 лв./ кг. Според мен нормалната цена трябва да е 6 – 7 лв./ кг и тогава няма да имаме нужда от субсидия. Субсидията, която се дава за овцете майки – млечно направление, не може да ни компенсира, защото тук районът е полупланински и дажбите и съответно приходът от млякото не са големи, както примерно да гледаш овце по поречието на р. Марица. Има и други неуредици. Тази година, например, с изменението на наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол трябва да реализираме количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи най-малко на 70 кг на овца-майка и/или коза-майка от млечните породи. Ако не докажеш реализацията пред ДФЗ, няма да получиш субсидия. Трудно успяхме да достигнем нормата. Добре че пролетта беше дъждовна, та имаше повече паша и овцете дадоха повече мляко. За кочовете пък изобщо не дават субсидия, защото не били овце майки. Всяка година оставяме между 150 шилета, за които също не дават субсидия, докато не навършат 18 месеца, за да станат майки. Те през годината не се ли хранят?! Още не сме получили и парите по НАТУРА 2000. Трябваше да ги дадат през февруари. Дойде август, а нищо не са превели. Същевременно хубаво – лошо имам наети на трудов договор 5-има души, на които давам препитание. Като дойде краят на месеца трябва да им заплатя за труда, внасям и осигуровки.

 Достатъчни ли са ти петима души? Не са ли малко?

 На ръба на възможностите си сме, но работна ръка трудно се намира. Онзи ден, като взехме новия трактор, извиках едно момче, което знам, че може да ми върши работа. Предложих му двойно по-висока заплата от тази, която получава в момента, да дойде да го кара. Той ми отговори, че парите били хубави, но искало и много работа. Положението с работната ръка сега е много зле, но след 2 – 3 г. ще е трагедия.

 С агрегат ли доите овцете, или на ръка?

 С агрегат, но и на ръка. Купихме един агрегат по програма преди 3 години. Сега взех още един, за да може тази зима да обхванем на 100 % овцете.

 Колко земя имате в момента?

 С пасищата е около 16 000 дка, като обработваемите са към 12 000 дка, от които имаме голям процент собствени. Обработваме земя в землищата на Студена, Сладун, Михалич, Мустрак и Райкова могила. Сеем предимно пшеница и слънчоглед. Гледаме и малко сорго за животните. Сеехме и малко царевица, но икономически не излиза на сметка.

 Тази година доволен ли си от реколтата на пшеницата?

 Да, в сравнение с миналата година добивът е по-висок с около 100 кг./ дка. И при слънчогледа се очертава добивът да е също по-висок от миналата година, когато не падна капка дъжд и беше голяма суша.  Каква е инвестиционната ви програма и по какви проекти работите?  До този момент сме изготвили 5 проекта и всички са минали успешно. Сега имаме още един - за склад за зърно, и чакаме одобрение. Най-вероятно всеки момент ще ни викнат да подпишем договора. Пак по проект взехме супермодерен трактор „John Deer“ и плуг към него. Инвестицията ни излезе около 500 000 лева с ДДС, но си заслужава. Тракторът е последна дума на техниката. Компютъризиран е и работи на „автопилот“. Комфортът е огромен. Никъде не трепва и в кабината се чува само шумът на климатроника. Този месец очаквам да ни докарат и сеялка последна дума на техниката. Освен това направихме по програма 80-тонен кантар за ТИР-ове. Костваше ни около 50 000 лева, но си струва инвестицията.

 Какви са ти бъдещите планове?

 Иска ни се да направим кланица и мандра и така да затворим кръга. Чакаме да отворят програмата и да участваме с проект. Надяваме се до година – две идеята ми да се осъществи. Разполагам с терен, близо до овчарниците, където да бъдат построени. Има ток и вода, така че при одобрение може веднага да започнем със строежа. Засега няма да увеличаваме стадата си. Ако тръгне работата с кланицата и мандрата, тогава ще мислим за увеличение. Но всичко опира до работната ръка, което е и един от най-големите ни проблеми.

Интервюто взе: Николай КОЛЕВ