21
Сря, Фев
32 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

За следващия сезон ще разчитаме изцяло на треньорски екип от Свиленград и местни футболисти

- Г-н Пехливанов, каква е вашата гледна точка за станалото на мача в Асеновград на 27 май?

- Като президент на клуба бях предвидил да отида точно за мача в 18 ч. В 15:45 ми се обадиха и ми съобщиха, че повечето футболисти от отбора не искат да излязат на терена да играят. Имали опасение, че няма да им се изплати последната заплата. Ние парите ги превеждаме на 10-о число, така сме се разбрали с футболистите. Този път обаче искали да си вземат възнагражденията предварително, защото изгубили много мачове и се притеснявали дали ще им ги дадем. Оттам започна скандалът. Тогава Никола Динков и кметът Георги Манолов се обадиха и ги помолиха да излязат да играят, като им гарантираха, че ще си вземат заплатите. Още повече, че досега винаги сме били коректни и не дължим нищо на никого, независимо какво се тиражира в обществото. За мен всичко дойде от треньора Иван Божидаров и повечето момчета го подкрепиха. В нашия отбор 9 футболисти са от другаде и 7 от Свиленград.

- Споменахте, че вината за случилото се е в треньора. Какви би следвало да са мотивите му, за да стори това?

- Преди 4 мача разговарях с Божидаров и му казах, че за следващия сезон няма да разчитаме на него, тъй като под ръководството му отборът не успя да покаже добра игра. До колкото разбирам впоследствие с бойкотирането на мача целта му е била да отпаднем от „В“ група.

- Помощник-треньор на отбора е Анастас Попов. Той ли ще бъде новият наставник?

- Все още не мога да кажа нищо. Не зависи само от мен. Ще се съберем всички 9 члена на Управителния съвет на клуба и ще решим. Желанието ми е треньорският екип да е от Свиленград. Така поне ще спестим средства за квартира и храна, а и със сигурност няма да имаме подобни главоболия. Има 2 – 3 варианта. Ако попълним голямата липса на футболисти с играчи от втория отбор, може селекционерите да са треньорът на дубъла Георги Георгакиев и Таско Попов.

- А защо Божидаров е искал да отпаднем от групата?

- Не мога да си обясня. Той дори не застана като мъж пред нас да каже, а се оправда, че не е знаел нищо. На следващия ден се обадиха две от момчетата да се извинят. Споделиха ми, че са доволни от условията и заплатата, но се подвели на акъла на по-големите футболисти и на треньора. Зададох им въпроса, защо не казаха предния ден, за да заключим парите някъде и да са сигурни, че ще си получат възнагражденията. Защо не казаха в 14:00 ч. след като обядваха и преди да заминат с автобуса? Ако трябваше щяхме да им дадем парите за двайсетте дни, през които са тренирали, а на 10 юни да им изплатим и останалата част. За мен това е направено умишлено и не е свързано с възнагражденията. Няма в света някой, който да получава две заплати в един и същи месец. Не може на 10 май да си се разписал, че си получил пари и да искаш на 26 май други. Още повече, че през май им влязохме в положение и им дадохме заплатите преди Гергьовден, за да имат за празника. Пред мен някои си признаха, че преди да бойкотират мача, са били 90 % сигурни, че ще си получат парите, но сега вече не.

- След като се разкайват ще останат ли в отбора?

- Нищо не може да се каже. Преди да се случи това в събота мислехме от 9-те външни играчи да оставим 7 и да попълним с още 9 от Свиленград. Да има пълноценна тренировка и да стане хубав отбор. Така се стекоха обстоятелствата, че сега не мога да кажа какво ще се случи. Мнозина от феновете са недоволни, че повечето футболисти в отбора са от други градове... През новия сезон мислим преобладаващата част от футболистите в отбора да са местни момчета. Най-вероятно ще вземем само 3 – 4 играчи отвън. Ще е много трудно, но ще пробваме.

- Не се ли отдръпна и публиката точно за това, че в отбора почти няма местни играчи?

- Като нямаме наши момчета, които да играят само футбол, тъй като повечето работят, няма как да се проведе пълноценна тренировка и се налага да привличаме играчи отвън. Но не само заради това се отдръпнаха зрителите. След първите 4 – 5 мача на сезона, които спечелихме, привлякохме вниманието на публиката. След като в Свиленград обаче изгубихме от отбори, които се борят за оставане в групата, хората се разочароваха.

 - „Свиленград-1921“ ще понесе ли санкция от БФС за това, че не излезе да играе в последния мач от сезона?

- Днес бях в офиса на БФС в Пловдив с молба тези, които не излязоха на стадиона, да им се спрат правата. За съжаление, няма такъв закон във „В“ група, който да защитава и нас, и футболистите. Момчетата бойкотираха мача, защото бяха наясно, че никой нищо не може да им направи. Нямат договори, нямат нищо. Стават и си заминават. Това е единственият проблем в нашата група, че никой и нищо не може да задължи футболистите да носят отговорност към отбора, тъй като нямат подписан договор. Контузил се, става и си тръгва. Обадят се да му предложат другаде работа, събира си багажа и си тръгва. След като мача не се състоя по наша вина, имаше голяма вероятност да ни извадят от групата и после 3 години да нямаме право да влезем отново. По устав трябва на терена да има 7 играчи, а ние имахме петима футболисти. Това нещо треньорът го знаеше и затова го направи.

- Кои футболисти Ви подкрепиха?

- И петимата футболисти бяха от Свиленград – Анастас Попов, Милен Вангелов, Мартин Паскалев, Ростислав Караиванов и Росен Димитров.

- Това бе последният мач. Като цяло доволни ли сте от представянето на отбора ни?

- Завършихме на 12-о място, което е доста под очакванията ни. Просто с треньора не се получиха нещата. Нямахме конфликти помежду си, но не знам защо така стана. Взехме го за добър специалист и влагахме големи надежди в него, но уви. От 8 мача като имаш 3 равни и 5 загуби няма какво да коментираме.

- Споменахте, че се е целяло отпадане от групата. Дали нарочно момчетата не са губили мачовете, усещате ли да има някаква конспирация?

- За мен има нещо, но не мога да бъда сигурен. След като паднахме служебно, треньорът е казал: „Хайде да ги видим сега тея кога вече ще играят във „В“ група“. Щом го е казал, значи е имал нещо предвид. Точно в 16:30 ч. са заявили, че няма да играят, за да нямаме време да реагираме и да закараме други футболисти, с които да участваме.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА