23
Пет, Фев
27 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

Искаме да направим приют за бездомни животни, както и площадка за домашни любимци

Първият по рода си Коледен благотворителен базар в помощ на бездомни животни инициира на 17 и 18 декември „ Организация за закрила на животните Сара – Свиленград“. Предлагаха се ръчно изработени сувенири и лакомства. Непродадените след акцията неща бяха подарени на децата от ПУИ „Стефан Василев“. Със събраните средства – 735,50 лева, ще помогнем на изхвърлени или пострадали животни, които са прибрани от улицата и за които се грижим, докато им намерим осиновители, коментира председателят на дружеството Соня Апостолова. Ето какво още каза тя в интервю за читателите на „Старият мост“:

- Соня, ти си един от инициаторите за създаване в Свиленград на дружество за закрила на животните. Как възникна тази идея и на какъв етап сте с регистрирането?

- Да, отдавна го обмисляме като идея, но всичко започна след един случай с натровени котки от кварталите на Свиленград, за който писахте във вестника. Това преля чашата и решихме колкото се може по-скоро да създадем организация за защита на животните и в нашия град. В процес на регистрация сме. Да се надяваме до средата на януари да сме приключили и официално да ни впишат в регистрите. Решението от окръжен съд Хасково излезе, предстои такова и в София.

- Как избрахте името на сдружението?

- Името идва от моето първо спасено улично куче, което много обичах и то ме вдъхнови за бъдещи идеи и създаване на организация. По стечение на обстоятелствата почина младо. Когато решавахме как да се казва дружеството ни, адох предложение и разказах за Сара и всички единодушно решиха че това ще е името. Сара беше намерена с 5 малки кученца до една изоставена сграда. Аз и моят приятел Благовест я осиновихме, а малките кученца подарихме на отговорни хора. Тя живя и ни беше вярна 5 години, но се разболя и не можахме да я спасим. Беше най-умното и добро същество в нашия живот. Тя остави незалечима следа и остана завинаги в нашите сърца.

- Колко души в момента наброява организацията ви?

- В момента сме 21 души, от които 6 сме в управителен съвет - Ивелина Калайджиева, Ружица Андреева, Валентина Шимолева, Веска Андреева, Николина Гюзелева и аз.

 - Какви са основните цели и задачи на вашата организация и срещате ли съмишленици тук?

- Задачите са ни да помагаме на бедстващи животни, да бъдат лекувани и осиновени от отговорни стопани. Една от най-важните ни цели е да построим приют за безстопанствени животни с малък капацитет, а също така и една площадка за разходка и игра на домашни любимци. Много бихме искали да направим безплатна кампания за кастрация на животни. Да се намали нежеланата популация на животни. Има много хора, които не могат да си позволят кастрация на домашния си любимец, а оттам идва и проблемът с много изоставени и бездомни животни. Като цяло, хората ни подкрепят. Няма да бъде лесно, но мисля, че ще успеем в начинанието си.

- Сега преди празниците проведохте една от първите си акция за набиране на средства с благотворитела цел на Коледния базар в града. Доволни ли сте от резултата?

- Да, изключително сме доволни. Разбрахме, че не сме сами и имаме много съмишленици, за което сме им безкрайно благодарни. Искам да благодаря и на община Свиленград, че ни предостави възможност да участваме в Коледния базар. Надяваме се да работим съвместно занапред и да им бъдем от полза за доброто на града. Събрахме сумата от 735,50 лв., която ще отиде в помощ за животните. Ще качваме в групата ни във Facebook (която е отворена) редовно информация и фактури за всеки изхарчен лев. Благодарим на всички за помощта и подкрепата!

- Разполагате ли със собствен офис и къде биха могли да ви потърсят гражданите за сигнали и предложения?

- Все още нямаме офис и засега не влиза в плановете ни да имаме, защото това, според нас, ще са излишно изхарчени пари. Обмисляме, обаче, вариант да открием един телефон за приемане на сигнали и предложения на гражданите. Много е важно за нас хората да имат връзка с организацията ни. Като осъществим идеята си, ще обявим телефонния номер.

- Организацията съществува едва от около месец. Успяхте ли вече да помогнете на някое бездомно животно?

- Да, вече имаме няколко спасени и осиновени кучета. Искам да благодаря на всички, които бяха съпричастни с това. Най-вече благодаря на Янка и Станимир Секлемови, че отвориха временно дома си за тези клети душици, докато бъдат излекувани и осиновени. Първото куче, което намерихме, беше блъснато от автомобил на околовръстното. Съответно го отведохме при ветеринар, който стабилизира състоянието му. Намерихме му временен дом, в който го лекувахме и сега е живо и здраво. В последствие, човекът, който временно отвори вратата и сърцето си за кучето, го осинови. Дадохме му името Мишо, както се казва стопанинът му.

- От какво най-вече има нужда организацията, с какви трудности се сблъсквате?

- От разбиране и парични средства, защото едно лечение, поддържане на животно, докато се осинови, не е никак малко, а те са все по-често. До тук сме спасили 6 кучета, а сме само от няма и месец активни като спасители. Дано се намерят спонсори за по-нататъшните ни цели.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА