04
Пон, Мар
30 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

Мнозина са гласували за човека, а не за партията БСП

Ден след като България избра своя пети президент - ген. Румен Радев, „Старият мост“ се срещна с първата му учителка още от детската градина в Славяново – свиленградчанката Латка Петрова. Тя признава, че се чувства горда, че е дала нещо от себе си на президента. И не крие вълнението си, когато споделя, че обича и помни възпитаниците си цял живот. След като се омъжва Латка Петрова идва да живее в Свиленград. Дълги години не се беше виждала със своя възпитаник. Срещнаха се в началото на предизбораната кампания, когато ген. Радев дойде тук. Срещата бе изключително вълнуваща и за двамата. Ето какво каза тя в интервю за читателите на „Старият мост“:

- Г-жо Петрова, Вие сте били първата учителка на новоизбрания президент ген. Румен Радев, когато е бил още в детската градина в Славяново. Какви спомени сте запазили от онова време?

- Минали са 50 години оттогава. Нямам кой знае какви спомени. Първо бях учителка на сестра му Лозана, а след това и на него. Спомням си само, че каквито и задания да му дам, винаги се справяше много добре и по-бързо от останалите. Оправно дете беше.

- Какви черти на характера проявяваше Румен Радев още от малък?

- Беше изключително умно и будно дете. Открояваше се от останалите в групата. От съвсем малък беше с характер. Още тогава се проявяваше като водач на останалите деца и знаех, че от него един ден ще стане лидер. Семейството му също са добри хора. Много е важно в каква среда ще израснеш.

- След като завърши детската градина поддържахте ли някакви контакти с него и семейството му, интересувате ли се от развитието му?

- Не сме поддържали почти никакви контакти. Шест години изкарах като учителка в Славяново и после се омъжих в Свиленград. Преместих се да живея тук и започнах работа в ДГ „Радост“. Само един път го бях видяла на центъра на селото. Тогава срещнах майка му, с която сме приятелки, и тя ме покани да се видя с Румен. Беше си на село с първата жена и децата. Преди 5 – 6 години пак ходихме на гости у родителите му, но той си беше заминал.

- Още в началото на предизборната кампания ген. Радев дойде в Свиленград. Вие се срещнахте с него. Позна ли Ви и какво си казахте?

- Според мен не ме позна веднага. После обаче, като му подарих снимка от детството и букет цветя, го попитах дали знае коя съм. Каза, че ме бил познал по очите. Бях силно развълнувана от срещата ни. Интересното е, че от толкова много хора тогава, които бяха дошли да се видят с него, той най-напред тръгна към мен и ме поздрави. Тогава му се представих и му подарих, каквото бях подготвила. Показах му снимката, като спомен от детството. Дадох му и картичка от членовете на център „Дълголетие“, който посещавам. Пожелах му когато стане президент да мисли най-напред за народа.

- Какъв президент очаквате да бъде Румен Радев?

- Най-напред достоен и честен. Той може да казва „Не“. Характерът му е такъв, че може да отказва и да отстоява принципите си. Голямото му предимство е, че влиза в политиката от среда, за която хората имат надежда, че качества като чест, отговорност, родолюбие все още не са загубили стойност. Радев трябва да балансира, но и постоянно да се стреми към еманципация. Още повече, че над главата му ще висят не една, а няколко партии. Днес има нужда от нови лидери, а страната ни - от истински държавник, какъвто ще е Радев.

- Защо, според вас, толкова много хора от различни слоеве на обществото го подкрепиха и гласуваха за него?

- За него се застъпиха и много млади хора. Но не мога да си изкривя душата, че може би високата активност се дължи и до известна степен на наказателен вот срещу сегашното управление. Освен това Румен Радев е дисциплиниран и търпелив. Смятам, че има качества да бъде един наистина добър управник на България. Визията му, приказката му, отношението към хората, всичко отговаря на това да бъдеш обичан и уважан президент. Има страхотна биография. В нея няма нищо неясно, нищо тъмно и завоалирано. Той е доказал се професионалист. А и според мен мнозина са гласували за човека Румен Радев, а не за партията БСП. Аз лично гласувах за личност, нищо, че от дълги година съм привърженик на БСП.

- След изборите правителството подаде оставка. Някои предричат политическа криза в България. Какво бъдеще очаква страната ни, според Вас?

- Смятам, че няма да има политическа криза. Макар че Бойко Борисов притискаше и командваше Плевнелиев, той не бе лош президент. Мисля че двамата с Румен Радев ще успеят да се сработят и да овладеят ситуацията. Румен ще направи всичко възможно да няма криза в страната ни. Вярвам в него. Вярвам в способностите му и смятам, че ще е честен и достоен президент. Най-важното – достоен. Ще мисли за народа.

- В нощта на изборите даваха по телевизията родителите на ген. Радев в очакване на резултатите. Вие как се чувствахте тогава?

- Как да се чувствам... бях силно развълнувана, защото сме от едно и също село, а и аз съм се грижила за него от съвсем малък. В детската градина, като гледаш децата ги заобичваш като свои. Водят ти го на 3 г. и то израсва пред теб. Няма как да не се привържеш към това дете. Все едно сме като приемни родители. Цял ден с тези деца, няма как да не ги заобичаш. Още и още като ги срещна по пътя много от тях ме поздравяват. Знaеш ли колко хубаво ми става. След като ме помнят, значи съм си свършила работата.

- Очаквате ли ген. Радев да се възгордее и самозабрави?

- Категорично не. Той не е такъв човек. Нито родителите му са такива. Не вярвам да се самозабрави. Като иде на село не му пречи да нацепи дървата на родителите си, да прекопае градината. Честен ще е, но дано му стигнат силите. Трудно ще му е. Особено сега като му се опълчи ГЕРБ. Нищо че подадоха оставка, те си остават мнозинство в Парламента. Дано не му създават пречки. Като излязоха резултатите, цяла вечер не можах да заспя от вълнение. А когато в началото на кампанията дойде тук и го видях, три дни после не успях да дойда на себе си от щастие.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА