20
Пон, Сеп
22 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Заради опашките отбиват тировете от магистралата по стария път за ГКПП Капитан Андреево. Ще ремонтират и отсечката на „Якъка“

Започна запълването на дупките по пътя между селата Левка и Студена, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Георги Еленков. Наскоро той заедно с народния представител Никола Динков и общинските съветници Живко Желев и Живко Проданов са се срещнали в София с изпълнителния директор на АПИ Дончо Атанасов, където са поставили дълго отлагания въпрос с разбитата пътна инфраструктура в Сакарския район.

Шефът на пътната агенция взел присърце проблема и обещал още тази година участъкът до Студена да бъде закърпен. През 2018 г. пък основно щял да бъде ремонтиран още по-трагичният път между селата Димитровче и Маточина. Години наред той е в окаяно състояние и опасен за движението, за което „Старият мост“ многократно е писал.

По време на срещата станало ясно, че и друг голям проблем щял да се реши догодина – дългите опашки от чакащи тирове на магистралата пред ГКПП Капитан Андреево. Идеята била да се отвори отсечката от магистралата към паркинг „Генералово“ и камионите да се пренасочват по нея, като продължат по стария път през с. Капитан Андреево за граничния пункт. По този начин нямало да има нужда от изграждането на специални паркинги за чакащи тирове. Това, освен всичко друго, щяло да струва по-евтино на държавата.

За проблема с километричните опашки от тирове на магистралата, които създават изключително рискови ситуации, „Старият мост“ също е писал. Ето, че вече е измислено някакво решение. Лошото е, че тежкотоварните камиони ще преминават през с. Капитан Андреево, което крие известни опасности за жителите на населеното място. Пропадналият пътен участък в местността „Якъка“ край Свиленград също е на дневен ред догодина. Проучванията показали, че „черният“ път до свлачището, по който сега преминават колите, е стабилен и може да бъде разширен и асфалтиран.

Така тази най-пряка връзка между Свиленград и селата Чернодъб, Генералово и Капитан Андреево отново ще влезе в нормална експлоатация за всички видове автомобили.

Николай Колев