24
Чет, Юни
18 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Жп линия ще свързва Бургас с гръцкия Александруполис. От наша страна вече е направена пълна рехабилитация, електрификация и модернизация с европейски средства на участъка Бургас – Свиленград.

Част от него е удвоен, като на места отсечката позволява скорост от 160 км/ч. За оптимизиране на разстоянието, до няколко месеца предстои финалния ни ангажимент по проекта - рехабилитация и електрификация на отсечката Нова Загора – Симеоновград. Инициативата за модернизация и електрификация на жп връзката между двата града стартира преди две години.

Ангажиментите от българска страна вече вървят към финал. Това стана ясно по време на работна среща между кметовете на Бургас и Александруполис – Димитър Николов и Евангелиос Ламбакис. Двамата управници коментираха и възможността за създаване на Логистичен център за товари между Александруполис и Бургас, както и от и към Русия, Молдова, Азербайджан, Армения. Те се договориха да обсъдят детайлите на следваща работна среща, в която да вземат участие и министрите на транспорта на двете държави.

Снимка: Архив

СМ