28
Чет, Окт
23 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Леките автомобили преминават безпрепятствено

Превозвачи затвориха с жива верига днес от 10 ч. ГКПП Капитан Андреево в знак на протест срещу опашките, изключително лошите битови условия и загубите, които търпят фирмите. 

Блокирани са още ГКПП  Кулата при Гърция, Калотина на сръбската граница, Дунав мост – Русе, и Дунав мост – Видин, на румънската граница. Превозвачите казват, че от няколко месеца положението на границите е „нетърпимо“, като шофьорите са принудени да чакат по 40-50 часа, за да преминат основни пунктове, без да получат обяснение от държавните институции. От Съюза на международните превозвачи, Националното сдружение на българските превозвачи и още няколко браншови организации посочват, че бавното обслужване нанася щети на българската икономика за стотици хиляди левове.

В началото на протеста трасето за леки автомобили на ГКПП Капитан Андреево бе затворено от протестиращите за десетина минути, но впоследствие бе освободено, за да не страдат и не се дразнят обикновените пътници. Преди около половин час на пункта пристигнаха 40-ина полиции. Органите на реда предупредиха превозвачите да освободят всички платна, тъй като нямали разрешение за протеста. Шофьор, чакал 2 денонощия на границата, сподели: „Проблемът е в системата. Иначе митничарите работят нонстоп.“ Пред „Старият мост“, чиито репортери в момента са на мястото на събитието, Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи, заяви, че блокирането на граничните пунктове е крайна мярка, след като са провели срещи и разговори на всички властови нива. „Надявам се проблемът да намери решение. Винаги след протест от наша страна се вземат необходимите мерки“, каза той.

Преди минути започна пропускането на по няколко камиона през пункта, за да се избегне образуването на големи опашки. Към настоящия момент колоната от тирове от границата в посока Свиленград е около 10 километра.

СМ