24
Нед, Окт
18 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Изкупуват червените сортове 70-80 ст./кг, белите - 50-60 ст./кг

Гроздоберът в Свиленградската община стартира с пълна сила. В събота и неделя прибираха реколтата си както големи производители, така и дребни собственици на лозя. Топлото и сухо време благоприятстваше беритбата, а прогнозите за дъждове в следващите дни накараха стопаните да побързат.

Както всяка година, търговци се бяха настанили на площадката до бившата фабрика „Коприна“ край Свиленград. Тук изкупните цени на белите сортове – димят, мискет и др. - бяха 50 ст./кг., а на червените – мерло, каберне – 70 ст./кг.

Грозде се изкупуваше и директно от лозовите масиви, където цените варираха. В с. Димитровче, например, някои едри производители продаваха мерлото за 80-90 ст./кг. Всички търговци търсеха винени сортове, изкупвачи на десертни нямаше. Известно е, че голяма част от личните стопанства в Свиленград са засадени с десертни сортове, най-вече болгар.

За разлика от миналата година тази реколтата е по-добра. Лани продължителната суша през лятото съсипа голяма част от гроздето. Засушаване в нашия район имаше през август т.г., което се отрази негативно, но това не намали добивите съществено.

Един битов проблем с изкупуването на гроздето край Свиленград остана неразрешен. Години наред площадката до бившата фабрика „Коприна“ не е осветена. Стоим и по тъмно, а това пречи на работата ни, оплакват се търговците. От общината да бяха сложили и една химическа тоалетна, ядосват се те. Иначе си плащаме 16 лева за разрешително и по 5 лв. за камион на ден.

СМ