18
Пон, Окт
21 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

От 1 февруари стартира масовата ваксинация на едри и дребни преживни животни за болестта „Син език“. Това заяви директорът на ОДБХ – Хасково д-р Петър Илиев на заседание на Областната епизоотична комисия.

Той обясни, че причината за изтеглянето на ваксинационния период при животните е поради установено наличие на болестта в Стара планина и в района на област Стара Загора. Тази година ваксинацията ще започне по-рано, за да може в сезона, в който заболяването се разпространява най-активно, животните вече да имат изграден имунитет, заяви д-р Илиев.

По време на заседанието стана ясно още, че в област Хасково са открити 55 броя вторични огнища на африканска чума по диви свине от началото на груповия лов през месец октомври 2020 г. 38 са те на територията на община Тополовград, 16 на територията на община Свиленград и 1 в община Маджарово. Общо случаите на африканска чума по свинете, установени в област Хасково към момента, са 58. Продължава засиленият контрол на промишлените свинекомплекси и кланици в областта, информира д-р Илиев.

Вследствие на активната информационна компания в област Хасково са регистрирани 614 броя лични стопанства от началото на 2020 г. Продължава разяснителната кампания, както и подаването на заявления за регистрация на лични стопанства.