26
Пон, Сеп
31 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Производители: Търговците ни изнудват

Само седмица след старта на гроздобера търговците смъкнаха изкупните цени с близо 30 %. В петък в селата от Сакарския район търговците изненадаха производителите, сваляйки цената на червените винени сортове от 65 – 70 ст. на 40 – 45 ст., а на белите от 50 ст. на 35 ст.

Извиват ни ръцете, оплакват се стопани от с. Мустрак. Фирмите изкупвачи виждат, че горещото и сухо време продължава, продукцията ни съхне на полето и ни изнудват. Дори ни заплашват, че цените още можели да паднат. Принудени сме да продаваме, защото нямаме избор, въпреки че едва покриваме разходите си, негодуват лозари. Положението е същото и в селата Левка, Студена, Райкова могила, Щит, Младиново, Сладун, убеди се на място екип на в. „Старият мост“.

Поисках съдействие от икономическа полиция и лозаро-винарската камара да проверят на място фирмите, които изкупуват гроздето, защото нито издават документ за взетата продукция, нито е ясно имат ли сертификат и на каква база определят цените, заяви Живко Желев, общински съветник и производител на грозде в с. Мустрак. Действително, дойдоха проверяващи, но казаха, че и ние като производители щом сме на пазара трябва да се регистрираме в лозаро-винарската камара и да притежаваме сертификат. Как обаче бай Иван, който има 2-3 дка лозе, ще се грабне и ще отиде до София да се регистрира, чуди се Желев. Освен това, ако погнели изкупвачите, ставало още по-лошо - хората нямало на кого да си продадат гроздето. Според него изкупуването тази година е пълен хаос – няма нито заповед на кмета за стартиране на кампанията, нито са определени пунктове за предаване на стоката, нито някой проверява търговците какви са , що са... и защо държавата не е определила минимални изкупни цени, възмущава се местният парламентарист и земеделски производител.