03
Пон, Окт
31 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

13 - 18 ст. се продава килото на едро, купувачи обаче няма

Рязко поевтиняха дините на борсата в Любимец, където са традиционните производители на сладкия плод. Вносните карпузи от Гърция и Румъния подбиват пазара, жалват се селски стопани. По думите им с всяка изминала година търговията е все по-слаба и по-слаба. През 2017 г. ранните дини се пласираха за по 30 - 40 ст./ кг, а сега цената им започна от 20 ст. Въпреки че стойността е по-ниска от 2017 г. интересът на купувачите на едро е спаднал двойно.

Трендафилка Йорданова, която от около 20 години гледа бостан, сподели пред екипа ни, че нещата не са никак на добре. Имаше двама – трима, които успяха да извадят на пазара стока още на 5 - 6 юни и хванаха добра цена, сподели тя. По думите й в началото сочният плод тръгнал и по 60 ст./кг, но цената му за няколко дни се сринала наполовина.

В момента килограмът на динята върви между 13 - 18 ст., но и на тази цена почти няма купувачи. Повечето, които проявяват интерес към стоката ни, са калайджии, заяви жената. Обикновено идват по обяд, когато слънцето вече ни е напекло и сме силно изнервени, подкрепя думите й Стоян Ленков. Те разказаха, че калайджиите предлагали цена за цялото ремарке, но обикновено не давали повече от 50 – 60 лв., което идвало около 10 – 12 ст. за кило. Няма как, и на това се съгласяваме, защото имаме още много необрани дини, които заради дъждовете тръгнаха да гният, казаха още продавачите. И двамата са на мнение, че за да са на печалба, трябвало да продават килото на поне 30 ст. По думите на Трендафилка, с безхаберието си управниците се мъчели всячески да откажат хората да сеят. Онези горе в Парламента не си мърдат пръста да ограничат вноса от Гърция и Румъния, ядосва се тя. Според друг производител, обаче, не вносът е виновен за слабия интерес на купувачите. Според него, за да сееш дини или каквото и да е друго, трябвало най-напред да намериш пазар и тогава. В противен случай се получавало пренасищане и подбив на цената на стоката. Като нямаш купувач, ако искаш и 10 ст. за кило я пусни и пак ще залежава стоката, обяснява Георги Георгиев. По думите му държавата имала интерес от вноса, тъй като в хазната влизали пари от митото. Имам познати търговци в София, които ми споделиха, че се снабдяват с дини от Гърция, защото им ги карали на място за по-малко от 20 ст. килото, заяви Георги. Той разказа, че миналата година пък, когато дините на борсата в Любимец вървели по 8 ст./кг, в София се пласирали за 70 ст./кг. Купувачите идвали и вземали стоката на безценица, като дори се подигравали, че ударили печалба от бингото.

Дори и на 10 ст. да свалим пак няма да можем да реализираме продажби. Та то тук никой не идва даже да погледне за цената, камо ли да купува, жалва се Ангел Щерев. Мъжът отглежда 70 дка бостан. „Побелях от притеснение. Вложил съм много пари, а насреща – нищо. 1 000 пъпешови семки струват 100 лв., вие си направете сметката оттам нататък. Не мога да си позволя да продавам под 40 ст./ кг, но на тази цена пък никой не купува“, разказва Щерев. От 25 години насам се занимавам само с гледането на бостан, но с всяка изминала година нещата се влошават, жалва се и Мария Ангелова. Жената е категорична, че кърската работа не й тежи толкова, колкото висенето по пазарите. Тя подчерта, че поне реколтата тази година била добра. Около 10 тона дини се беряли от 1 дка.

Освен дини на борсата се пласират и други плодове и зеленчуци. Пъпешите вървят за по 60 ст./ кг, като и при тях търсенето не е такова, каквото се иска на производителите. В момента тези, които предлагат домати, са най-добре, категорични са търговците. Преди седмица цената на червения зеленчук се сринала, но сега се покачила на 1 – 1, 50 лв/ кг. Повишението на цената според търговците се дължала на това, че в Гърция вече зеленчукът се изчерпвал. Това подкрепяло и думите им, че дините не се продават заради вноса.

Преди 7 – 8 години имаше някакъв проблем с вноса и тогава търговията ни процъфтя, споделя Стоян Петров. Купувачите идваха и без да избират, без да се пазарят за цената изкупуваха плодовете, спомня си с носталгия той.

Диляна ЦВЕТКОВА