17
Нед, Ян
18 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Резил: В Сладун изкупиха цигарена суровина за 2, 80 лв./ кг

Тютюнът в Свиленградско масово започна да се разваля заради дъждовното време. По листата се е появил мухъл и стопаните са втресени, тъй като никой от тях не разполага с камери за сушене. Хвърлят се огромни усилия за запазване на стоката – балите се прехвърлят постоянно, проветряват се, преместват се от една страна на друга. На всичкото отгоре изкупната кампания закъснявала, а с ежедневното влошаване на качеството цената на цигарената суровина падала.

„Ако фирмата започне да купува сега, всичко това трябва тя да го прави и калкулира разходи. За нея е по-лесно да изчака“, уточниха тютюнджии. По думите им, ако кампанията не тръгне до дни, по Коледа ще се стигне до блокиране на пътища. Масовото изкупуване на тютюна обаче най-вероятно ще стане след Нова година. Очаква се средната цена да не надхвърли 5 лв./ кг, което не устройва производителите.

Непродадена стои и реколтата на Метин Раиф, който от 20 г. се занимава с този поминък. Мъжът е купил къща в с. Щит. Цялото му семейство се препитава от отглеждането на тютюн. Заради ниските цени и загубите, които трупат, са категорични, че ще търсят друга алтернатива за издръжката си. В подобна ситуация са и производители от селата Младиново, Мустрак, Студена, Левка и др.

Все пак в някои села в община Свиленград са иззети минимални количества от зеленото злато. В Студена на няколко души преминаващ търговец е броил по 5 лв./ кг, но купил толкова, колкото да допълни камиона си. В Сладун пък, притисната от немотията, леля Севда била принудена да даде 600-те си килограма тютюн за нищожните 2, 80 лв./ кг. Семейството й половин година превивало гръб на нивата и накрая взело едва около 1 600 лв.

Междувременно, министърът на земеделието Десислава Танева съобщи пред медиите, че се подготвят спешни промени в Закона за тютюна, според които държавата да има контрол върху този сектор. Изказването й бе по повод готвещите се от бранша протести. „Разбирам недоволството на тютюнопроизводителите, но при сега действащия закон Министерството не може да помогне по никакъв начин. МЗХ няма абсолютно никакви функции по отношение на контрол на този пазар, дори на мониторинг“, заяви Танева. Според нея промените ще дадат възможност: „Да имаме информация, съответно тя да бъде ползвана и за последващ контрол относно площите, които се засяват с тютюн, стандартите, по които се отглежда, така че те да могат да произвеждат качествен тютюн, на който цената е по-добра, това е условие и на самите фирми, които оперират на пазара“. Промените в Закона ще предвидят и че при спорове за качеството на тютюна между изкупвачи и производители, държавата ще назначава арбитраж, предаде БНР.

СМ