07
Нед, Авг
25 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Заразата бързо се разпространявала от комари. Земеделското министерство отпусна 400 хил. лв. за борба с епидемията

Болестта „син език“ е регистрирана в Свиленградска и Любимецка община. Предполага се, че заразата е пренесена чрез комари от Гърция. Шест са огнищата в Свиленградско, като едни от най-засегнатите села са Студена, Дервиш могила и Мезек. В Любимецко епидемията е обхванала много повече животни, по-голямата част от тях са в Малко градище, Лозен и Белица.

Най-често боледуват овце и кози, а при някои от щамовете смъртността може да достигне до 70%. Ветеринарите съобщиха, че засега има само една умряла овца, но не е констатирано дали е от болестта. Непрекъснато се пращали проби, но и без тях признаците били видими – езикът посинявал, животното започвало да куца, нямало апетит и др.

Тъй като „син език“ се пренася от комари, зоолозите съветват стопаните редовно да пръскат срещу насекомите. Остава в сила забраната за паша на животните от 19 до 8 ч., както и продажбата им. Интересно е, че огнищата са регистрирани по високите райони на двете общини, а не край водоемите, където комарите са най-много, констатират специалисти. До няколко дни от Агенцията по безопасност на храните ще започнат да обработват с препарат срещу кръвосмучещите в населените места, където има заболели животни. Общо 400 000 лв. са отпуснати от земеделското министерство за борба с епидемията, съобщи ресорният министър в оставка проф. Димитър Греков. Той подчерта, че мерки срещу разпространението на болестта са взети още преди две седмици. Според него държавните ветеринари имат ресурс да се справят с проблема. „Няма такъв апокалипсис. Екипи в Хасковския, Кърджалийския и в Шуменския регион извършват дезинфекция. Същевременно сме отправили искане към Eвропейската комисия за допълнителни средства“, изтъкна Греков.

Стриктното спазване на превантивните мерки е сред начините да не се допусне разпространението на болестта на по-голям периметър“, каза пред журналсити председателят на Асоциацията на овцевъдите в Странджа Румен Люцканов. Той добави, че по информация на негови колеги при границата със Свиленград търговията с животни не е спряла. „Когато се каже, че ще става едно нещо в името на държавата, то трябва да се спазва, защото може да пострада и цялата държава“, заяви още Люцканов.

Припомняме, че най-напред „син език“ бе регистриран в ивайловградското село Мандрица в началото на юли. За да бъде предотвратено избухването на епидемия, от Областната епизоотична комисия в Хасково тогава набелязаха спешни мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта. Въпреки предписанията, очакванията са заболяването да продължи да се разраства. Проблемът е сериозен и може да се задълбочи още повече, тъй като климатичните условия са изключително благоприятни за разпространението на комари, уточниха ветеринари.

Болестта „син език“ се наблюдава в години на висока влажност и по поречието на водни басейни. Последно в област Хасково е регистрирана през 1999 г. Тогава неколцина болни от „син език“ животни са били открити на три места тук – в Свиленград, Сива река и Райкова могила. Смъртността не е голяма и е главно вследствие на настъпили усложнения, информира д-р Трифон Трифонов, като подчерта, че за хората няма никаква опасност.

Диляна ЦВЕТКОВА