24
Пон, Ян
22 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Производители на цигарена суровина се срещнаха със Симеон Дянков

Фирмите рязко смъкнаха изкупните цени на тютюна от реколта 2010 г. За килограм цигарена суровина вече се плаща около 3,80 – 4,20 лв. - с близо лев по-малко от старта на кампанията. Само преди седмица, когато започна приемането на продукцията на стопаните в Младиново, цената беше 4,80 – 5,00 лв./кг, за което „Старият мост“ писа. Каквото им е угодно на фирмите, това правят, каза кметът на Младиново Стоян Вълков.

Хората си дават тютюна, защото нямат избор, задлъжнели са, пазаруват на вересия, добави той. Ограничени количества са били изкупени в Левка на същата ниската цена. В Мустрак, където се отглежда най-много тютюн в общината, хората не са съгласни да дават продукцията си толкова евтино. В много от селата пък кампанията не е започнала. Разговарял съм с фирмите, готови са да дойдат да купуват, но казват, че повече от 4 лв./кг няма да дадат, каза Жельо Станков, кмет на Студена. Оправданието било, че качеството на продукцията не е добро и затова цената е ниска. Така тютюнопроизводителите са с извити ръце, имат да плащат борчове. Сега трябва да залагат новата реколта, за което са им нужни средства. Миналата година цената беше около 5 лв./кг, даваха се и премии.

Свиленградчанинът Живко Желев, който отглежда цигарена суровина в землището на Мустрак, бе сред тютюнопроизводителите, които се срещнаха с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и земеделския министър д-р Мирослав Найденов. Стопаните са поставили за обсъждане проблемите си с изкупната кампания на реколтата от  2010 г. Предстои Министерство на земеделието и храните да изработи план за развитие на тютюневия сектор в България, поискан от Дянков, за да мотивира необходимостта от разходването на бюджетни средства за подпомагане на сектора. Министър Найденов пък се ангажирал чрез прилагане на законовите механизми кампанията по изкупуване на реколтата от 2010 г. да бъде ускорена. След срещата тютюнопроизводители казаха, че не са удовлетворени от нея и няма гаранция, че протестите им ще спрат.

Два дни преди това над 300 стопани от региона, сред които много от свиленградската община, се събраха на протест в Харманли.

Елена  МИХАЛЕВА