Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

Първият за Свиленград веган кулинарен магазин отвори врати в четвъртък (11 януари). Той се намира на автогарата, срещу игралната зала. В него се предлага богат асортимент от здравословни храни – детоксикиращи напитки, ниско гликимични десерти, безглутенови ястия и хлебчета.

Храната е винаги прясно приготвена и не съдържа изкуствени подобрители. Тя е с по-кратък срок на годност, но с максимално полезни качества. Ястията са приготвени само с растителни продукти, като се набляга на пълнозърнести съставки. Някои от тях преминават през термична обработка, която включва печене, варене или сушене, чрез което се приготвят крекери, имитация на луканка и др. Храната може да се вземе за вкъщи, но може и да бъде консумирана на място.

Собствениците – Мария и Огнян, са имали такъв магазин и в Пловдив, но по стечение на обстоятелствата са решили да заживеят в Свиленград, откъдето е мъжът. Бизнесът им в Града под тепетата е предизвикал голям интерес от страна на клиентите. С някои от тях дори са станали добри приятели. Цените там са били народни, така е и сега в Свиленград. Същите ястия в София, например, струват двойно по-скъпо.

Самата Мария е един от основоположниците на тази култура на хранене в България, която е насочена към здравето на човека. Готви по този начин, защото вярва, че подобрява физическото състояние на хората. Преди да навлезе навътре в нещата, тя е имала здравословни кожни проблеми цели 10 години. Преди около 3 години променила начина си на хранене, защото установила, че проблемите й идват оттам. „Преди се опитвах да се справя с всякакви широко разпространени средства – лекарства, пила съм хормони, купувала съм много скъпа козметика. Кожните проблеми са много упорити. Те се появяват отново, ако се върнеш към старите си навици. Говорила съм с приятели, които са започнали да променят храненето си и са усетили, че здравето им се подобрява. За себе си направих извода, че храната много ни влияе, колкото и да пренебрегваме този факт“, сподели Мария пред „Старият мост“. Повече информация може да намерите на сайта й www.zemianazaem.com.

Диляна ЦВЕТКОВА