29
Съб, Ян
25 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

Предприятието, произвеждащо сгъваеми механизми за дивани, се изнася в Перущица

Бившият Завод за нестандартно оборудване и резервни части/ЗНОРЧ/ бе продаден на турска фирма. Досегашният притежател на имота свиленградчанинът Иван Парапандев вече е финализирал сделката с купувача - „Дублекс гласс“ ООД, занимаващо се с производството на автомобилни стъкла. Имотът включва 39 декара терен, производствени халета, административен корпус и леярна. Намеренията на новия собственик са след преустройство на базата да я оборудва и започне до лятото дейност.

През миналата година „Дублекс гласс“ закупи намиращата се в съседство сграда на турската текстилна фабрика „Мендерес“, която преди няколко години изнесе производство си от Свиленград. Базата на тъкачницата обаче се оказа крайно недостатъчна за мощностите на стъкларската фирма, която я разшири многократно с новата покупка.

Заради смяната на собствеността помещаващото се под наем предприятие за производство на сгъваеми механизми за дивани на френската фирма „Мерал“ е принудено да се изнесе. Местим се в гр. Перущица, където намерихме прекрасна база, заяви управителят му Чавдар Янев. Тук търсихме, но не успяхме да намерим, уточни той. Работещите в Свиленград 22 души имат дългогодишен опит, поканил съм ги, на засега само няколко са изявили желание да дойдат, все пак Перущица е далече и става въпрос за смяна на местоживеенето, сподели управителят.

Както е известно, изработването на механизми за дивани е едно от най-старите тук. То стартира още през 1982 г. След разпадането на ЗНОРЧ и наследника му „Унимет“ дейността бе закупена от френската фирма „Мерал“ - световен лидер в това производство.

СМ