17
Нед, Окт
22 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

Работници протестираха в София

Трима инвеститори са поискали да купят обявеното в несъстоятелност и свръхзадлъжнялост свиленградско предприятие „Витта Фуудс“. „На 15-и ноември бяха подадени 3 оферти, които бяха отворени в присъствието на нотариус от специално назначена за целта 5-членна комисия от отговорни служители на банката и лизинговото дружество.

Съгласно Правилниците за работа на Управителния и Надзорния съвет на Райфайзенбанк, решението за продажба се взима от Управителния съвет след предварително съгласие от Надзорния съвет на банката във Виена. За активите на лизинговото дружeство решение се взима от Комитета по ценообразуване на активите към Райфайзен Лизинг“, съобщиха от пресслужбата на банката.

На 16-и ноември пък работници от „Витта Фуудс“, останали без работа, излязоха на мирен протест  пред централата на Райфайзенбанк в София с лозунги „Райфайзенбанк провежда политика, която води до безработица“, „Искаме да чуете нашия глас“ и др. Те настояваха някой да поеме ангажимент към тях, че фабриката няма да бъде продадена на парче и  производството ще бъде запазено. В множество писма до управителното тяло на банката както у нас, така и в централата в Австрия, работниците настояват банката да продаде предприятието на инвеститор, който освен че ще даде най-добра цена, ще поеме ангажимента да запази работните места. В подкрепа на техните искания се е включил и кметът на Община Свиленград, който в среща с изпълнителния директор на банката е отправил молба да се даде разумен срок за изнасяне на активите и да се направи всичко възможно да се запази производството. Инж. Георги Манолов апелира към “банкова политика, която не води до безработица”.

„Райфайзенбанк (България) и Райфайзен Лизинг кредитират “Вита Фуудс” Свиленград от 2007 година. Благодарение на осигуреното от групата Райфайзен финансиране, бяха създадени значителен брой работни места. Въпреки позитивния старт на сътрудничеството, “Вита Фуудс” не достигна заложените в бизнес плана показатели и изпадна в тежко финансово състояние. Банката подпомогна неведнъж предприятието като удължи срока за изпълнение на инвестицията, реструктурира кредитите и даже на два пъти одобри допълнително финансиране в значителен размер. Банката не носи отговорност за състоянието на предприятието, тя му е дала кредит, значителна част от който не е върнат и до момента. Банката се старае да намери инвеститор, който да продължи да извършва дейността на предприятието, но не може да носи отговорност за неговата по-нататъшна дейност“, се казва в информация за медиите, предоставена от Райфайзенбанк.

СМ