19
Пет, Авг
25 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Вината от тази марка се отличават с искрящ, дълбок, пурпурен цвят, богат аромат на тютюн, нотки на зрели червени плодове и добре интегриран дъб, мощно тяло с кадифен вкус, дълъг запомнящ се финал с меки танини. „Encore syrah“ е вино, което не за първи път е високо оценявано на престижни конкурси, подчерта Николай Николов – технолог в „Катаржина Естейт“. И тази година в „Декантер“ участваха хиляди винени проби, оценяни от над 200 души звездно жури. Именно големия брой участници и съдии извеждат надпреварата на топ позиция пред всички останали конкурси, категорични са стотици експерти. Това е и причината отличията от „Декантер“ да са толкова желани от производителите на вина. Проби в Англия са изпратили почти всички български изби, но само местното шато е постигнало такъв добър резултат. Освен сребърния медал „Катаржина Естейт“ получи и бронзов за гроздовия си еликсир „Encore malbec“.

Седмица преди това вина „Encore syrah“ от реколта 2010 и 2012 г. грабнаха сетивата и на сомелиерите във Франция. Те бяха наградени със златни медали на конкурса „Сира дьо монд“.

И двете надпревари са едни от най-реномираните в световен мащаб. Ежегодно в тях участват вина от всички краища на планетата. Въпреки това се радваме повече на сребърния медал в Англия, защото за първи път получаваме такова признание там“, сподели Николай Николов. По думите му вече имали спечелени най-високи отличия във Франция. Когато нямаш една награда, се стремиш повече към нея, подчерта той. Следващата ни цел е златото в Англия.

Тази година се очертава да бъде една от най-силните на „Катаржина Естейт“. Припомняме, че през март шатото бе българската изба, която получи най-много златни медали на престижния винен конкурс във Франция - Vinalies Internationales Paris. Три най-високи отличия за българско вино тогава спечелиха Chopin Concerto 2012, Encore Malbec 2012 и Question Mark Gold 2010, а сребърен медал взе Le Voyage Cabernet Franc & Syra 2012. Конкурсът се проведе в Париж и бе организиран от „Съюза на енолозите във Франция“. Гроздовите 4 еликсира на местното шато бяха предпочетени от над 3000 вина. Също през март „Катаржина Естейт“ се завърна и с куп отличия от най-големия и престижен конкурс за вино и спиртни напитки в Китай - China Wine & Spirits Awards 2014. Носители на двойни златни медали от надпреварата станаха Le Voyage Cabernet Franc & Syrah (обявено и за „Българско вино на годината“), Katarzyna Reserve 2009 и Encore Syrah 2012. Златни отличия заслужиха един от флагманите на „Катаржина Естейт“ - Question mark 2012 и вино от новата серия Chopin – Nocturnе, а Sonata от същата серия спечели сребро.

От шатото се надяват наградите през 2014 г. да не свършват дотук. В средата на юли очакват да излязат резултатите на изпратените проби в американския конкурс „San Francisco International Wine Competition“.

Както „Старият мост“ вече писа, „Катаржина Естейт“ се впуска в международните надпревари преди 6 години. За толкова кратко време продуктите й са успели да спечелят доверието и вкусовете на едни от най-изявените сомилиери по света. До този момент вината на избата са удостоени с над 150 златни медала от международни конкурси. Годишното производство на шатото е 1,8 – 1,9 млн. бутилки, като 25 % от продукцията е за износ.

Диляна ЦВЕТКОВА