18
Вт, Юни
25 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

От 1 април свиленградското звено ще започне да пломбира и други тирове, натоварени с рискови за фиска стоки. Списъкът с тези стоки е определен със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов и в него влизат продукти като месо, захар, картофи, домати, краставици, чушки, лук, боб, ябълки, цитрусови плодове, брашно. Засега мяркате се прилага върху транзитните товари.

Както „Старият мост“ пръв писа, звеното за фискален контрол започна да функционира в началото на годината, като задачата му е да спира за проверка всички камиони с тонаж над 3 тона и половина, които внасят, изнасят или превозват във вътрешността на страната рискови за бюджета стоки.

Пунктове за фискален контрол има на 31 гранични контролно-пропускателни пункта на сухопътните граници и на морската граница на страната, както и на летищата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Горна Оряховица. Пункт за такъв вид данъчен контрол има и на „Капитан Петко войвода край Свиленград, където е вътрешната ни граница с Гърция. Освен по граничните пунктове, проверяващи от звеното "Фискален контрол" има и пред редица складови бази, стокови борси, месокомбинати, мелници и производствени цехове в страната. Те са с отличителни светлоотразителни жилетки и притежават стоп палка, при вдигането на която шофьорът е длъжен да спре за проверка. Легитимират се със служебна карат и имат право да изискват всички документи, придружаващи стоката.

146 милиона килограма рискови стоки провериха служителите от новото звено "Фискален контрол" към Националната агенция за приходи през първите два месеца на годината, съобщи пресаташето на ТД на НАП – Пловдив Божана Илиева специално за „Старият мост“. От тях най-много – 98 млн. кг са плодове и зеленчуци. 42 млн. кг е провереното месо, а средно по милион и половина килограма са инспектираните захар, брашно, олио, мляко и сметана.

През януари и февруари т. г. по всички пунктове в страната са извършени близо 10 000 проверки, при които се следи изрядни ли са документите за сделката, описан ли е кой е продавачаъти кой - купувачът, къде и кога трябва да бъде разтоварена стоката. В случай на съмнение инспекторите от звеното имат право да запечатат камиона с пломба, която се сваля едва на последния адрес за разтоварване и то отново в присъствие на данъчен служител. При необходимост, освен пломба, от НАП могат да монтират и GPS устройство, което да следи превозното средство по пътя му, припомни Илиева.

СМ