15
Съб, Юни
31 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Ето какво още каза тя в интервю за „Старият мост”:

 

 • От няколко години компаниите за отпускането на бързи кредити навлязоха и на българския пазар. Има ли голяма конкуренция в Свиленград и Любимец между фирмите?

 • Конкуренцията в Свиленград и Любимец между фирмите за бързи кредити е силна. Всички големи компании в този сектор имат офиси и развиват бизнес на територията на двете общини. Не само в Свиленград и Любимец обаче, но и в страната като цяло има сериозна конкуренция. В регистъра към БНБ са вписани около 170 компании, които отпускат заеми със собствени средства. Силната конкуренция между търговците е в полза на потребителите. Така те могат да избират между много на брой оферти от различни доставчици при максимално изгодни условия. Ние съветваме клиентите ни да се доверяват на компании, които предоставят услугите си при ясни условия. На пазара има коректни кредитори, които се придържат към принципите на отговорното кредитиране и се съобразяват с правата на кредитополучателите.

 • Какво е вашето предимство спрямо останалите фирми?

 • Изи Кредит“ притежава най-голямата мрежа от кредитни консултанти в страната, които обслужват клиентите персонално в дома им или на друго удобно за тях място. В България кредитните консултанти на компанията ни са 3000, като само в Свиленград и Любимец те са 17. Това е изключително мащабна организация, чрез която отговаряме бързо на нуждата на хората от пари назаем и им осигуряваме персонално обслужване. Част от кредитните консултанти са оборудвани и с таблети, което позволява още по-експресно обслужване. Освен в България, „Изи Кредит“ работи също на пазарите в Румъния и Украйна, а от броени дни и в Полша. Специално за лоялните ни клиенти имаме разработена атрактивна програма за лоялност, която им предоставя достъп до заеми на преференциални цени (до 30% по-евтини заеми) и каталог с практични подаръци.

 • Според данни на БНБ бързите кредити набират все по-голяма популярсност за сметка на банковите потребителски заеми. На какво се дължи това?

 • Мога да отговоря конкретно за нашата фирма. Три са основните неща, поради които хората ни предпочитат: отпускаме заемите ни много бързо, на удобно за клиентите място, което им спестява време и при максимално облекчени изисквания и условия. Разбира се, това, както и факта, че заемите ни са необезпечени, предполага много по-висок риск, което обяснява и по-високата цена на нашите услуги от тези на банките. Близкият и непосредствен контакт с клиентите чрез кредитните консултанти ни позволяват да предложим услуги, които са съобразени с техните потребности и възможности.

 • По колко кредита отпускате на месец?

 • За изминалата 2013 г. „Изи Кредит“ отпусна близо 207 хил. заема при под 180 хил. за предходната, което означава, че всеки месец компанията е предоставяла средно по малко над 17 хил. заема. Конкретно за Свиленград и Любимец отпуснатите заеми през 2013 г. са били 1040, а през 2012 г. - 974. За повече от осем години, откакто сме на пазара, сме обработили над 1 млн. заявки за кредити в цялата страна. Имаме дългогодишни клиенти с по над 25 изплатени заема.

 • Какви суми заявяват най-често хората и за какво теглят парите?

 • Средната сума по заемите от „Изи Кредит“ е около 525 лв. Над 80% от заявките на клиенти са за суми до 1000 лв. Парите са теглят основно за плащане на сметки, ремонт и обзавеждане на жилището, оборотни средства за малък бизнес, покупка на техника, лечение и образование, ремонт на автомобила и честване на празничен повод.

 • Каква е процедурата за отпускане на заема?

 • Максимално облекчена и не изисква носенето на специални документи освен лична карта. Проверяват се също кредитната история и осигурителният доход на клиента, а на пенсионерите – размерът на пенсиите. Най-късно до 24 часа от заявката за заем изпращаме известие дали клиентът е одобрен. Много по-често обаче доставяме парите в рамките на няколко часа, особено ако кредитополучателят вече ни е бил клиент. Срокът за изплащане на заема е от 2 месеца до 1 година, а най-голямата сума, която отпускаме, е 5 хил. лв.

 • Преди време по медиите излъчиха, че са заловили групировка за събиране на суми по бързите кредити. Тормозили и заплашвали хората, непогасили навреме вноската си. Какво мислите за това?

 • Подобни случаи дискредитират бранша и подкопават усилията на компаниите с добри практики и дългосрочни намерения за оставане на пазара. „Изи Кредит“ се придържа само към законни методи на работа и се стреми да спазва принципите на отговорното кредитиране – да отпуска заеми само на клиенти, които са в състояние да ги погасяват. Именно за да предпазим потребителите издадохме и разпространихме половин милион копия от „Наръчник на разумния кредитополучател”. Наръчникът беше издаден с експертното съдействие на Комисията за защита на потребителите и в него на достъпен език предоставихме полезни съвети как хората да теглят небанкови заеми, без да си създават проблеми.

 • А при Вас има ли хора, които се бавят с вноските? Как успявате да съберете парите си?

 • При 30 % необслужвани заеми средно за сектора при нас те са наполовина по-малко. Кредитните ни консултанти подържат близък контакт с клиентите, което ни позволява да преценяме възможностите на клиентите много внимателно. Освен това не кредитираме всеки, а само тези, които наистина са способни да обслужват заема си. По отношение на необслужваните заеми работим по ясно регламентиран законов алгоритъм. Кредитният консултант освен да отпуска заеми, има и грижата да събира погасителните вноски. Ако не последва плащане, наши служители правят телефонни обаждания и изпращат напомнителни sms и писма. Ако и тогава не последва плащане, предаваме просрочения кредит за съдебно и извънсъдебно събиране на външна колекторска агенция.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА