22
Нед, Май
26 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Подготвя се промяна, според която общините от догодина могат да въвеждат извънредни данъци за жителите си или само за част от населението.

Тази идея е абсурдна и трябва веднага да бъде резната из корен! Всяка община е длъжна да се разширява до предела, който средствата й позволяват, а не постоянно, иска още средства.

Смисълът на бюджетните икономии означава всеки, абсолютно всеки да песи и да съкращава излишните разходи и администрация. Спокойно един кмет може да мине без секретарка, както и даден град без филхармония.

Много градоначалници по време на нарастващо благосъстояние, благодарение на пазара на недвижимости си позволиха непростими разточителства.
Сега те или техните наследници трябва да съкращават. Или трябва да бъдат принудени да съкращават. А не да мрънкат за увеличаване на местните данъци.

Това по никой начин не бива да им се позволява. Слава богу, че конституционният законодател е решил този въпрос.
У нас, както е известно, данъците се въвеждат само със закон. Ако се даде възможност на тези юнаци в общините, те вероятно и сто процента данък печалба биха наложили, както и всякакви други данъци биха измислили.

Държавата трябва да знае, че има строго определен дял в брутния вътрешен продукт (БВП). Финансовата и данъчната система са изключително оптимизирани за бизнес и това ни е единственото конкурентно предимство.
Максималният дял на цялата администрация - държавна, общинска, областна или каквато и да била тя, трябва да се ограничи до 40 на сто. И нито процент повече!

Колегите, които предлагаха финансов борд, имаха предвид точно това - да е ясно кой, докъде, колко може да вземе и как ще го харчи.
Така, както всяко едно домакинство живее според дохода си, разпростира се според бюджета си, същото нещо трябва да важи и за държавата, и за всяка община.

Повтарям: общинските мераци за нови или по-големи данъци да бъдат по най-драстичен начин отречени от всички нас. Добре е, че не се вижда подобно желание в правителството.
Но според мен на общинските данъчни мечти и стремежи е необходим и един по-ясен отпор от всички граждани. Крадливите ръчички, които се опитват да се пъхнат в джобовете ни, трябва ясно да се пресекат.

Трябва да се закрият областните управи, те са едни излишни административни структури. От години ни препоръчват да останем шест области и е крайно време това да бъде направено.
Няма по-ефективна мярка от съкращенията на абсолютно всяко едно ниво в администрацията - областно, държавно, общинско. Трябва да разберем, че сме малка, бедна и скромна държава. Разпасване на административния пояс не бива да се допуска.

Кметовете, както и болниците, винаги са се оплаквали, че нямат пари. Общините нямат пари за инфраструктура, болниците нямат пари за лекарства, а в същото време кметовете и главните лекари имат пари за автомобили, за заплати, за премии, имат пари да правят безумни ремонти.

Наскоро гледах по една от телевизиите репортажи за няколко драстични ремонта с цена над 2000 лева на кв. м. Очевидно става въпрос за директна кражба на средства.

Никой кмет няма да каже, че иска пари за нова лимузина. Той ще си я купи, след което няма да му достигнат пари за яслите и за детските градини. Е, как ще му стигнат?!

Затова трябва да се бие през крадливите ръчички. Ще си направи ремонт на кабинета за 5000 лева, от които 3000 ще открадне. Това е механизмът на работа на този вид администрация.

Само най-строг контрол, прозрачност и отчетност могат да въведат ред в общинските администрации. Пари там могат да дойдат по европейски проекти, а не от нови данъци!

Емил ХЪРСЕВ