29
Сря, Юни
12 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

За да ползва облекченията за деца, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през тази година да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи или само с необлагаеми такива (обезщетения за майчинство и безработица), както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, ако той отговаря на условията, допълват от НАП в Хасково.

Друго изискване е липсата на задължения към държавата – данъци, осигурителни вноски или други вземания, като например глоби, които са изпратени за събиране в НАП. Ако родителят има такива, следва първо да ги погаси, преди да представи документите за ползване на облекчението.

Също така лицето трябва да е родител, приемен родител или настойник на дете, което е под 18 години, навършило е пълнолетие или е родено през 2021 г. и се отглежда в семейството.

Новите, по-високи данъчни облекчения за деца и деца с увреждания се отнасят само за доходите от тази година и могат да се ползват по два начина, уточняват още от офиса на Агенцията в Хасково. Това става с подаване на декларация при работодателя в срок до 31 декември 2021 г. или в НАП в срок от 10 януари до 3 май 2022 г. Образец на декларацията за данъчно облекчение за деца е достъпна в сайта на НАП на е-адрес: https://bit.ly/3lkJET2 .

Ако родителят избере да ползва данъчното облекчение за деца през работодателя, ще получи парите до 31 януари 2022 г.

В случай, че реши да направи това чрез НАП, след проверка, приходната агенция възстановява данъка в едномесечен срок от датата на подаване на годишна данъчна декларация.

От офиса в Хасково припомнят сумите, с които тази година е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца: 4 500 лв. за едно дете, 9 000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца, като родителите ще получат съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1 350 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението е в размер на 9 000 лв., като сумата за получаване е 900 лв.

Подробна информация за данъчните облекчения е публикувана в сайта на приходната агенция www.nap.bg , а телефонна консултация може да се направи с Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 и по имейл на е-адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .