22
Пон, Юли
41 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Плащането на задължения по този начин е най-бързо и без такса

Малко над 16 млн. лв. са внесените чрез ПОС терминал на НАП данъци и осигуровки от началото на годината до края на месец октомври, съобщават от офиса на приходната агенция в Хасково. Това е с 33% повече спрямо същия период на миналата година, когато през ПОС устройствата на НАП в областния град са били платени 12 млн. лв. задължения.

Над 7,5 млн. лв. са внесените безкасово данъци (данък върху доходите на физически лица, корпоративен и данък добавена стойност). Близо 8,6 млн. лв. са приходите от осигуровки (за ДОО, здравни и допълнително задължително пенсионно осигуряване), постъпили чрез ПОС в офиса на НАП в Хасково.

Заради повишения интерес от страна на клиентите към този метод на плащане, устройствата в офиса бяха увеличени през тази година на 10 на брой, като по-голямата част от тях са в сградата на пл. „Свобода“, но има и в тази на бул. „България“ при публичните изпълнители от дирекция „Събиране“.

От НАП напомнят, че от началото на октомври плащанията към приходната агенция се извършват по нови банкови сметки. Всяка от тях е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социално–осигурителни и здравни вноски, вноски за ДЗПО и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител. Гражданите и дружествата от цялата страна внасят по определената сметка съответния вид задължение, независимо към коя структура на НАП са регистрирани по постоянен адрес или адрес на управление, уточняват от офиса в Хасково.

Клиентите могат да продължат да погасяват своите задължения без такси като използват физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и виртуалния ПОС (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП.