21
Нед, Апр
26 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Условна присъда от 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок постанови Хасковският окръжен съд за бившия служител от свиленградската митница Стойчо Ванев. Той бе признат за виновен  в това, че не е изпълнил служебните си задължения, като на 8 юни 2004 г. е пропуснал през ГКПП „Капитан Петко войвода“ микробус с контрабандни телевизори и компютри.

Това Ванев е направил с цел да направи облага в размер на 8 786 лева на Делчо Грозев, пише в решението на окръжните магистрати. Грозев също е подсъдим, но има сведения, че се укрива от правосъдието и в момента е в Париж.

Както „Старият мост“ писа преди 5 години, микробусът с техниката бе спипан при проверка полицейска проверка на междуселски път в Любимецко. Тогава се заговори, че шофьорът дори предложил на униформените да им смъкне по един телевизор, за да си затворят очите. Полицаите обаче не приели рушвета и го задържали. Веднага след инцидента митничарят Ванев, който пропуснал стоката през границата, излезе в отпуск по болест. Месеци наред той представяше болнични листове с различни диагнози, после излезе в майчинство. Поради това връчването на заповедта му за уволнение, издадена на 23 септември 2004 г., закъсня драстично.

Първоначално Ванев бе обвинен, че с деянието си е нанесъл значителни вредни последици за държавата в размер на 11 510 лева от несъбрани митни сборове и ДДС. Хасковските съдии обаче го оправдаха по това обвинение и признаха, че е ощетил държавния фиск с 8 786 лв. Присъдата подлежи на обжалване.

СМ