25
Нед, Юли
15 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Това е първата такава контрабанда на българо - гръцкия граничен пункт от една година насам

Над 14 000 текстилни изделия и спортни обувки с логото на световноизвестни марки откриха  митническите служители на ГКПП Капитан Петко войвода, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“.

При един от случаите ментетата са открити в товарен автомобил с чужда регистрация, влизащ в страната от Гърция през ГКПП Капитан Петко войвода на 27.03.2021 г. Шофьорът на камиона, румънски гражданин, е представил документи за превоз на текстилни изделия от Турция за Румъния. Превозното средство е селектирано за щателна проверка, която се извършава в митническо хале на Териториална дирекция „Тракийска“ в Свиленград. Установени са 11 914 текстилни изделия с логото на защитени търговски марки, от които 7089 са били декларирани, но са задържани поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост. Открити са 4230 рокли, долнища, спортни комплекти, клинове, 2250 тениски и 99 чифта спортни обувки, всички с логото на 35 защитени търговски  марки, по-голяма част от които на Nike, Adidas, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Armani, Gucci. Lacoste, Polo. Спипани са още 510 детски комплекта с изображението на анимационния герой Mickey Mouse. При проверката е установено, че 4825 текстилни шапки с козирка, декорирани с регистрирани марки, не са били описани в търговските документи и са задържани като предмет на контрабанда.

На 26 и 28 март 2021 г. митнически служители проверяват в района на ГКПП Капитан Петко войвода два камиона, превозващи стоки от Турция за Румъния. В единия товарен автомобил инспекторите откриват 1082 рокли, детски комплекти, пижами и тениски с изображението на Mickey Mouse и 765 тениски със словното и фигуративно изображение на Air Jordan, а в другия - 276 тениски с изображение на популярния анимационен герой котарака Garfield.

За случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки. За откритите контрабандни шапки е образувано административнонаказателно производство.

Това са първите за тази година случаи на заловени фалшиви стоки на ГКПП Капитан Петко войвода. Обикновено през този българо -гръцки граничен пунк по-рядко се прибягва да такава контрабанда. За последно подобен опит бе направен преди една година.