18
Нед, Апр
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

378 000 английски лири опитал да пренесе нелегално турски гражданин

Най-голямата от 5 години насам контрабанда на валута предотвратиха митническите служители на Митнически пункт „Капитан Андреево“. Заловени са недекларирани 387 хил. английски лири в левова равностойност – 890 000 лева при опит да бъдат изнесени в Турция.

Това бе обявено на извънреден брифинг, даден пред журналисти току-що, от заместник - административния ръководител на Районна прокуратура – Хасково, Мария Кирилова и зам.-директора на ТД „Южна морска“ Васил Инджов, оглавяващ двата митнически пункта към бургаската дирекция – „Капитан Андреево“ и „жп гара Свиленград“. Парите са открити при щателна митническа проверка на тир с турска регистрация, пътуващ за южната ни съседка. В тежкотоварния автомобил била натоварена групажна стока, машини, от Англия и Германия. При инспекцията митническите служители намерили укрити 91 000 английски лири в седалката, а останалите пари – в арматурното табло. Шофьорът, турски гражданин, е задържан за 72 часа. Той е направил самопризнания и делото срещу него ще се гледа по съкратената процедура, като е възможно това да стане преди да е изтекъл срокът за задържането му.

Ако обвиняемият докаже произхода на парите / това засега той не е направил/, те няма да бъдат конфискувани нацяло. Ще бъде удържана 1/5 от тях, а предвиденото наказание за незаконно пренасяне на валута през границата е до 5 години „лишаване от свобода“.

СМ